Sastanak ministrice Žalac i Bandića – nova klasifikacija NUTS 2 regija nema utjecaj na korištenje novca iz fondova EU

Sastanak ministrice Žalac i Bandića – nova klasifikacija NUTS 2 regija nema utjecaj na korištenje novca iz fondova EU

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarali su u četvrtka o prijedlogu nove podjele Hrvatske na statističke regije (NUTS2 regije), u kojoj se Grad Zagreb izdvaja kao zasebna statistička regija, a, kako je istaknuto, nova klasifikacija NUTS 2 regija nema utjecaj na korištenje novca iz fondova EU.

Radni sastanak održan je u Gradskoj upravi, priopćeno je iz Službe za informiranje Grada Zagreba.

Zaključeno je da je prijedlog nove podjele Hrvatske na statističke regije (NUTS2 regije), u kojoj se Grad Zagreb izdvaja kao zasebna statistička regija, očekivan s obzirom na izrazito veliku razliku razine razvijenosti Grada Zagreba i ostatka kontinentalne Hrvatske, kako se stupanj razvijenosti Grada Zagreba ne bi prelio na neke druge županije i time smanjio mogućnosti njihovih poduzetnika za korištenje većeg postotka regionalnih potpora.

“Stupanjem na snagu nove statističke podjele dolazi do promjene intenziteta regionalnih potpora za poduzetnike u kojima bi se svim županijama znatno povećao intenzitet regionalnih potpora, dok bi u slučaju Grada Zagreba došlo do smanjenja maksimalnog intenziteta regionalnih potpora, i to – sa 25 posto na 20 posto za velika, odnosno 35 posto na 30 posto za srednja, te sa 45 posto na 40 posto za mala poduzeća”, navodi se u priopćenju.

Važno je istaknuti da nova klasifikacija NUTS 2 regija nema utjecaj na korištenje novca iz fondova EU, dodaje se.

Ministrica Žalac istaknula je da će kroz model Integriranog teritorijalnog ulaganja Zagrebu u idućoj financijskoj perspektivi biti osigurana značajna financijska sredstva.

U nastavku sastanka, razgovaralo se o zajedničkim projektima Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, s naglaskom na zajedničku realizaciju i mogućnosti financiranja projekta Zagreb na Savi, koji je od velikog značaja za cijelu Hrvatsku i jako važan za razvoj Zagreba.

Razgovaralo se i o planu buduće financijske perspektive, što, među ostalim, uključuje projekte vezane uz javni gradski prijevoz, zdravstvo, promet, energetiku, obrazovanje, komunalnu infrastrukturu itd.

Pružajući maksimalnu potporu poduzetničkoj i gospodarskoj aktivnosti, poseban fokus stavljen je na socijalnu osvještenost u rješavanju problema neravnomjernog razvoja države s naglaskom na demografiju, ističe se u priopćenju.

“Očekujemo da ćemo u suradnji i partnerskom odnosu s Vladom RH nastaviti još brži rast od EU prosjeka nego što je to bilo do sada fokusirajući se na maksimalnu apsorpciju EU sredstava u budućoj financijskoj perspektivi”, naveli su iz Službe za informiranje Grada Zagreba. (Hina)

Foto/Grad Zagreb

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI