Ministrica Gabrijela Žalac : “Treba otvoreno reći – imamo problema i moramo zajednički ubrzati povlačenje novca iz EU”

Ministrica Gabrijela Žalac : “Treba otvoreno reći – imamo problema i moramo zajednički ubrzati povlačenje novca iz EU”

“Zašto Hrvatska ne uspijeva povući više novca iz EU fondova i kakve su perspektive u sljedećem razdoblju”

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac u emisiji HRA U mreži Prvog ,kazala je kako je 2017. godina zaista rekordna u ugovaranju, isplatama i u ovjeravanju, ali da je 2018. veliki izazov.

“Treba otvoreno reći – imamo problema i moramo zajednički ubrzati povlačenje novca iz EU”, poručila je te napomenula kako “naš sustav upravljanja i kontrole EU fondova nije spretno rješenje, ali da nema vremena mijenjati sustav”.

Hrvatska je za 2017. godinu, a u sred je financijske perspektive – ugovorila tek 35 posto sredstava, a 9 posto je zatekla, izvijestila je.

Najavila je kako ih očekuje turbulentno vrijeme, između ostalog i razgovori o novom višegodišnjem financijskom okviru. Velika prepreka svemu je i troma javna uprava. “Državni službenici, svojevrsni projekt menadžeri ne smiju razmišljati da im je radno vrijeme samo od 7 do 3. Provođenje EU projekata zahtijeva vrlinu i vještinu, a ona u operativnom djelovanju – u Hrvatskoj još nije zaživjela”, smatra Žalac.

Upozorila je i na to da je državu upravu napustilo puno sposobnih ljudi koji su otišli u privatni sektor jer nisu bili nagrađeni za svoj rad.

Autor/HRT/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI