Ministrica Gabrijela Žalac za povećanje trošarina na alkohol i cigarete: Uvijek mislim da treba povećati trošarine na alkohol i cigarete, dakako, ako je u pitanju “zdravstvo”

Ministrica Gabrijela Žalac za povećanje trošarina na alkohol i cigarete: Uvijek mislim da treba povećati trošarine na alkohol i cigarete, dakako, ako je u pitanju “zdravstvo”

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac odgovorila je u četvrtak potvrdno na novinarsko pitanje treba li povećati trošarine na alkohol i cigarete, dodajući kako će se o tome još raspravljati.

“Uvijek mislim da treba povećati trošarine na alkohol i cigarete, dakako, ako je u pitanju zdravstvo, međutim o tome ćemo raspravljati”, izjavila je ministrica Žalac na konferenciji za novinare u Vladi.

Odbacila je da postoji ikakav prijepor među ministrima oko tog pitanju.

Naime, dok ministar zdravstva Milan Kujundžić zagovara povećanje trošarina, ministar financija Zdravko Marić poručio je da takvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirani s Ministarstvom financija i na razini Vlade.

“Svaki resor ima nekakve svoje zahtjeve. No, po prvi puta imamo veće prihode i trebamo čuvati uravnotežen proračun. Svi ministri su duboko svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo i da tu situaciju treba s godinama jačeti, a ne slabiti. Vjerujem da će, ne samo ministar Kujundžić, nego svi ministri u Vladi biti na tragu toga da proračun bude puno bolji i transparentniji”, izjavila je Žalac.

Na upit nije li povećanje trošarina u suprotnosti s poreznim rasterećenjem kojim se Vlada hvali, Žalac je rekla kako treba gledati širu sliku, a ne samo jedan resor jer je to jedini način da se postigne konsenzus.

Žalac: Šest puta više za ravnomjeran regionalni razvoj

Uoči sjednice Vlade RH, na kojoj će biti ‘paket’ zakona vezan uz ravnomjeran regionalni razvoj, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je rekla kako od tih zakona očekuje “jako puno” te naglasila kako je za otoke, brdsko-planinska i potpomognuta područja izdvojeno šest puta više nego u proteklom mandatu.

Jako puno očekujemo od novih zakona, prvi puta da brinemo u uravnoteženom regionalnom razvoju”, rekla je Žalac te dodala da je u tu svrhu za godinu i pol uloženo 883 milijuna kuna.

“Najvažnije je to što smo u proteklih godinu i pol uložili više od 883 milijuna kuna u ravnomjeran regionalni razvoj – i za otoke i za potpomognuta područja i za brdsko-planinska područja – što je šest puta više nego u proteklom mandatu. Sve to govori o nastojanjima ove Vlade”, rekla je ministrica Žalac.

Napomenula je da je u suradnji s ministrom financija Zdravkom Marićem dogovoreno da se kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave vrate sva sredstava u izvorne prihode jedinicama lokalne i područne samouprave.

Kroz Ministarstvo regionalnog razvoja osigurana su pak dodatna sredstva za potpore, tu je i otočna iskaznica, s 50 posto prijevoza za otočane, u suradnji s Ministarstvom mora i prometa, kao i potpora otočnom gospodarstvu u poticanju poduzetnika.

Sve su to mjere kako bi se pripremili za slijedeće razdoblje i konkretne projekte, rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI