Ministrica Divjak: Razradit ćemo model koji će osnovnoškolcima osigurati besplatne udžbenike

Ministrica Divjak: Razradit ćemo model koji će osnovnoškolcima osigurati besplatne udžbenike

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izvijestila je u srijedu da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Ministarstvom financija detaljno i u rokovima zadanim novim Zakonom o udžbenicima razraditi model koji će svim učenicima osnovne škole osigurati besplatne udžbenike.

Divjak je to objavila na svojem facebook profilu te naglasila kako je točno to da je ministarstvo cijelo vrijeme planiralo riješiti problematiku udžbenika.

Objasnila je da će problematiku riješiti tako da osigura održiv sustav koji će omogućiti besplatne udžbenike za osnovnu školu “kako bi maksimalno zaštitili kućni budžet i rasteretili roditelje”. Preduvjet za takav sustav je, kako je rekla, donošenje novog Zakona o udžbenicima koji osigurava niže cijene udžbenika, lakše torbe i veći prostor za digitalizaciju.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je i kako je najvažnije od svega to da se takve mjere ne donose za jednu godinu, a nakon toga roditelje ostavi na cjedilu, nego da se omogući zakonski i financijski održiv okvir, te ne dopusti ostvarivanje ekstraprofita na račun poreznih obveznika. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI