Ministrica kulture Obuljen Koržinek i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u Petrinji otvorili Interpretacijski centar baštine Banovine

Ministrica kulture Obuljen Koržinek i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u Petrinji otvorili Interpretacijski centar baštine Banovine

Nakon dvije godine rada bez vlastitog prostora, Interpretacijski centar baštine Banovine uselio se u petak u Petrinji u zgradu u čiju je obnovu uloženo gotovo četiri milijuna kuna, a koju su otvorili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Interpretacijski centar baštine Banovine dio je širega županijskog projekta “Baština Zrinskih – budućnost Banovine”.

Zgradu je Sisačko-moslavačka županija kupila od Hrvatskih šuma, a za uređenje Ministarstvo kulture dalo je milijun kuna.

Kako je prilikom otvorenja rekla ministrica Obuljen Koržinek, riječ je o novom konceptu prezentacije povijesne i kulturne baštine Banovine koja je iznimno bogata različitim povijesnim slojevima materijalne i nematerijalne baštine.

“Izuzetno je važno da se stvaraju ovakvi centri koji mogu otvoriti pristup baštini kroz različite programe, povezujući različita područja kulture. Ministarstvo će i ubuduće pratiti rad Interpretacijskog centra, uz vjeru da će se i planovi o nastavku projekta na području Gline i Hrvatske Kostajnice nastaviti”, rekla je Obuljen Koržinek.

Dodala je kako se na taj način ostvaruje i kulturna politika Vlade za ravnomjerni regionalni razvoj, posebno na područjima koja su stradala za Domovinskog rata. Izrazila je uvjerenje da će programi Interpretacijskog centra kroz suradnju s drugim ustanovama u kulturi te razmjenom programa kulturno obogatiti i Petrinju i Banovinu.

Bogata baština Banovine, kako je rekao župan Žinić, dosad nije bila dovoljno čuvana, vrednovana i prezentirana. Najavio je i aktivnosti u ostvarenju županijskog projekta, pri čemu posebno mjesto zauzima obnova “kuće himne” u Glini, koja bi trebala biti sličan interpretacijski centar.

O programima centra detaljnije je govorila ravnateljica Martina Mladenović. Na svečanosti su bili učenici Prve osnovne škole u Petrinji, koji su nekoliko svojih radova i drugih predmeta i dokumenata zatvorili u “vremensku kutiju” koja će po njihovoj želji biti otvorena za deset godina. Program su nastupom obogatile i članice KUD-a “Viduševac”.

Za boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji Nina Obuljen Koržinek posjetila je Državni arhiv i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku te kulturne ustanove u Hrvatskoj Kostajnici.

Obuljen Koržinek o Festivalu ojkače: Nematerijalna kulturna baština se nikako ne smije miješati s događajima iz naše nedavne prošlosti

Budući da se u subotu, 20. listopada u Petrinji treba održati odgođeni Festival ojkače u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća, protiv kojeg su ljetos bile braniteljske udruge, novinari su ministricu Obuljen Koržinek pitali kakvo je stajalište ministarstva o toj manifestaciji.

“Razgovarala sam telefonom s gospodinom Darinkom Dumbovićem koji predstavlja udruge i izrazila sam načelni stav da je ojkanje nematerijalano kulturno dobro upisano na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine RH i među ugrožene fenomene.

To je jedan izražaj u različitim dijelovima Hrvatske i susjednih država i nije usko vezan uz pojedine etničke skupine. Smatramo da, bez obzira na to što netko može osjećati određenu osjetljivost prema nekim temama, posebno u svjetlu stradanja Petrinje u Domovinskom ratu, nikako se ne smije kultura, a posebno nematerijalna kulturna baština, miješati s tim događajima iz naše nedavne prošlosti. U tom smislu mi ne možemo u našoj današnjoj suverenoj, demokratskoj državi osjećati ugrozu ili strah od bilo kakvih kulturnih izričaja. Vjerujem da će se taj festival, kao i svi drugi festivali koji njeguju bilo nematerijalnu kulturnu baštinu većinskog naroda ili nematerijalnu kulturnu baštinu neke od manjina, odvijati bez smetnji uz uvažavanje i poruku da čuvajući kulturnu baštinu gradimo i njegujemo jedno demokratsko društvo u kojem će svi moći slobodno izražavati svoju kulturnu tradiciju”, zaključila je ministrica Nina Obuljen Koržinek. (Hina)

Foto/Nikola Cutuk/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI