Ministrica Vučković s europskim ministrima poljoprivrede o jačanju suradnje

Ministrica Vučković s europskim ministrima poljoprivrede o jačanju suradnje

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu brojne bilateralne sastanke s ministrima poljoprivrede europskih zemalja s ciljem povećanja trgovinske razmjene, jačanje gospodarske suradnje te prepoznatljivosti Hrvatske i njezinih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, priopćili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom sastanaka Vučković je predstavila i prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU kao što su važnost malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, razvoj pametnih sela, kao i donošenje prijelazne uredbe i općeg pristupa kako bi se osiguralo korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja do usvajanja nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Iz Ministarstva u priopćenju navode kako je Vučković održala sastanke s ministrom zaštite okoliša i potrošača Sarske Reinholdom Jostom, ministricom poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane Kraljevine Nizozemske Carolom Schouten, ministrom ruralnog razvoja i zaštite potrošača Baden-Württemberga Peterom Haukom, ministrom poljoprivrede Estonije Martom Järvikom, ministricom poljoprivrede Republike Austrije Elisabethom Köstinger, ministrom poljoprivrede Mađarske Istvanom Nagyem, ministrom poljoprivrede Republike Finske Jariem Leppom, ministricom ruralnog razvoja Kraljevine Švedske Jennie Nilsson, ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekirom Pakdemirli i ministricom poljoprivrede Bavarske Michaelom Kaniber.

Vučković se susrela i s generalnim direktorom Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Qu Dongyuom te predsjednikom Saveznog njemačkog udruženja poljoprivrednika Joachimom Rukwiedom.

Također, govorila je na Međunarodnoj konferenciji o afričkoj svinjskog kugi na kojoj su sudjelovali i povjerenici Europske komisije te na Berlinskoj konferenciji ministara poljoprivrede gdje se osvrnula na problematiku osiguravanja hrane za sve te poštenih trgovinskih pravila koja bi omogućila sigurnu, raznoliku i održivu prehranu svjetskog stanovništva.

Bilateralni susreti zaključeni su jučerašnjim posjetom njemačke ministrice poljoprivrede Julije Klöckner, koja je tom prigodom čestitala i zahvalila Hrvatskoj na uspješnom predstavljanju na Zelenom tjednu u Berlinu koji ove godine broji rekordnu posjećenost.

Zeleni tjedan osim što je jedan od najvećih poljoprivredno – prehrambenih sajmova u Europi je ujedno i mjesto s političkim značenjem te su na sajmu ove godine ukupno sudjelovala 72 ministra iz brojnih svjetskih zemalja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Zeleni tjedan u Berlinu traje od 17. do 26. siječnja i na njemu se među ostalim predstavlja i 50-ak hrvatskih izlagača. (Hina)

Foto: PRESS Ministarstvo poljoprivrede

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI