Ministrica Divjak: Oko kurikuluma nema zapinjanja, “Sigurna sam da sve ide svojim tijekom i to ćete vidjeti sljedeća dva tjedna”

Ministrica Divjak: Oko kurikuluma nema zapinjanja, “Sigurna sam da sve ide svojim tijekom i to ćete vidjeti sljedeća dva tjedna”

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u petak da nema zapinjanja oko kurikuluma, te kako je sigurna da će sve biti spremno i u sljedeću školsku godinu od jeseni moći će se ući s kvalitetnim kurikulumima.

Sama dinamika pripreme i količine od blizu četrdeset kurikuluma je proces koji traje, ali sam uvjerena da će velika većina njih biti prihvaćena i objavljena do kraja mjeseca, kao što je rečeno, izjavila je novinarima Divjak, koja je danas u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju potpisala Ugovor o bespovratnim sredstvima za provedbu projekta “Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja iz Europskoga socijalnog fonda”, za koji je osigurano gotovo 233 milijuna kuna.

Ugovor će omogućiti razvoj inovativnih i fleksibilnih sektorskih i strukovnih kurikuluma temeljenih na potrebama tržišta rada te jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika za uvođenje i provedbu kurikuluma.

“Sigurna sam da sve ide svojim tijekom i to ćete vidjeti sljedeća dva tjedna”, rekla je ministrica Divjak, dodavši da je dio kurikuluma zaključen i otpremljen u tisak u Narodno novine.

Na pitanje o povišenim tonovima između nje i koordinatora Ekspertne radne skupine Radovana Fuchsa na posljednjoj sjednici ERS o kurikulumima, kazala je da je to proces usuglašavanja u kojem svatko preuzima dio odgovornosti te da se ona i Fuchs poznaju jako dugo i spremni su završiti sve obaveze „bez epiloga kakvi su bili u Sabornici“.

Komentirala je i udžbenik povijesti za peti razred eksperimentalnih škola život u kojem stoji kako su britanski znanstvenici uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur, na temelju kojega je kreirano stvarno lice Isusa Krista.

Jedan dio teksta u tom udžbeniku nije u skladu sa znanstvenim spoznajama i Ministarstvo je upozorilo izdavača Školsku knjigu, koji je promptno izmijenio sadržaj i ispričao se, kazala je Divjak. Ocijenila je da se tu vidi koja je prednost digitalnih udžbenika, jer je izmjena odmah stupila na snagu.

Digitalni dio je izmijenjen a obavijest je otišla prema školama koje imaju fizičku knjigu, kazala je i dodala da se radi se malom broju eksperimentalnih udžbenika koji je u upotrebi samo jednu godinu. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI