Ministrica kulture na predstavljanju djela „Bogorodica s djetetom“

Ministrica kulture na predstavljanju djela „Bogorodica s djetetom“

Stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt od danas je bogatiji za remek djelo „Bogorodica s djetetom“ velikog kasnorenesansnog slikara Andrije Medulića Schiavonea, a svečanosti predstavljanja tog iznimnog djela, koje je u zagrebački muzej stiglo zaslugom donatora i kolekcionara dr. Dinka Podruga,  prisustvovala je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

O značaju ove slike za Muzej za umjetnost i obrt, ali i cjelokupnu hrvatsku kulturu i građane, govorio je ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, predstavivši uzvanicima njezinu dinamičnu povijest.

„Bogorodica s djetetom“ zrelo je djelo ovog velikog manirističkog slikara, potječe iz privatne zbirke dr. Dinka Podruga, uglednog psihijatra iz New Yorka, koji ju je prije nekoliko godina kupio u tamošnjoj aukcijskoj kući Sotheby. Prema raspoloživim podacima, slika je početkom 20. stoljeća kupljena u Engleskoj i od tada se čuvala u privatnoj kolekciji u gradu Buffalo u državi New York, gdje je bila izvrsno restaurirana prije više godina“, istaknuo je Gašparović, napomenuvši kako slika ima sve karakteristike zrelog Medulićevog razdoblja oko 1540-tih godina.

FOTO: Muzej za umjetnost i obrt

Željom dr. Podruga da omogući građanima Zagreba i Republike Hrvatske da se susretnu s remek djelom ovog hrvatsko-talijanskog majstora, slika je od danas trajno dostupna kao istaknuti eksponat stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt.

Andrija Medulić ubraja se u najistaknutije umjetnike koji su potekli iz hrvatske sredine, a djelovali su izvan domovine. U razdoblju 1540.–45., kad je nastala „Bogorodica s djetetom“, izravno je utjecao na mladoga Tintoretta, dok je poslije i sam potpao pod jak Tizianov utjecaj. U ulju je radio velike slike biblijske i mitološke tematike te portrete, a u  bakrorez je uveo nov postupak rada suhom iglom, stoji u priopćenju ministarstva kulture.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI