Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u Bruxellesu kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se u Bruxellesu kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak u Bruxellesu kako bi razgovarali o sankcijama protiv Rusije i načinima potpore Ukrajine.

U srijedu je američki državni tajnik Antony Blinken sastao sa svojim kolegama iz NATO-a, plus ministarstva vanjskih poslova zemalja koje nisu članice NATO-a, uključujući Australiju i Japan.

Podsjetimo, ranije Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi se rat mogao protezati godinama, budući da ruski predsjednik Vladimir Putin želi “kontrolirati cijelu Ukrajinu”. Dodao je kako dužnosnici tijekom sljedećih nekoliko tjedana očekuju od ruskih snaga da se opskrbe gorivom, hranom i drugim zalihama, s ciljem pokretanja nove brutalne ofenzive u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

Mogućnost ponovne invazije

Ostaje nejasno koji su Putinovi dugoročni ciljevi, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik. Ne, unatoč nedavnoj promjeni strategije i nekoliko rundi mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine, SAD i njihovi saveznici pripremaju se za mogućnost da Putin pokuša ponovno izvršiti invaziju na Kijevsku regiju nakon što ispuni svoje ciljeve u istočnoj Ukrajini, pod pretpostavkom da ima dovoljno ljudstva i preostala oprema za to, rekli su američki i europski dužnosnici za CNN.

Stav Ujedinjenog Kraljevstva

Na večeri u srijedu navečer, britanska ministarstva vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je “doba angažmana s Rusijom završila” i “potreban nam je novi pristup sigurnosti u Europi koji se temelji na otpornosti, obrani i odvraćanju”. Dodala je kako sa svojim kolegama iz G7 radi na uvođenju dodatnih sankcija ruskim bankama.

Naftni embargo

Litvanski ministar vanjskih poslova nazvao je sankcije koje je Europska unija predložila Rusiji “razočaravajućima”, uspoređujući ih sa sankcijama na svijeće ili drva za ogrjev. Pozvao je blok da uvede embargo na naftu Moskvi, dodajući: “Ako smo ozbiljni u vezi s našom reakcijom na masakre u Buči i drugim gradovima koji se otkrivaju, onda moramo biti ozbiljni s našim sankcijama.”

Kanadski ministar vanjskih poslova rekao je da će Kanada pozvati ruskog veleposlanika u Ottawi zbog navoda o masovnom ubojstvu civila u Buči, predgrađu Kijeva, od strane ruskih vojnika.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ (Evelyn Hockstein/Pool/Reuters)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI