Čovjek kojem je mladić umro na rukama: “Ministre, koliko vrijedi život vašeg djeteta”

Čovjek kojem je mladić umro na rukama: “Ministre, koliko vrijedi život vašeg djeteta”

Damir Pungartnik, čovjek kojemu je nesretni mladić u Zaprešiću umro na rukama, u emotivnom istupu za Index ministra zdravstva Milana Kujundžića (HDZ) je upitao koliko vrijedi život njegova djeteta.

“Tko je odlučio da je gradu od 30.000 ljudi dovoljan jedan doktor? Bez floskula, bez ‘Marić mi nije dao novce’, bez ‘mi ne odlučujemo koji je budžet’. Primarno zdravstvo – hitna je najprimarnije zdravstvo, zato se zove hitna. Recite mi, koliko košta život jednog djeteta da se spasi? Već znam njegov odgovor: ‘Pa znate da nema cijenu’, reći će. Znam, ali ima ipak. Vi ste je postavili. 15.000 kuna, jedna plaćica. Molim vas, recite koliko vrijedi život vašega djeteta? To je moje pitanje. Vi meni recite, da vama treba hitna, došla bi četiri kanadera, tri helikoptera. Nemojte reći da moje dijete vrijedi 15.000 kuna, jednoga doktora, a vaše to”, rekao je vidno uzrujani Pungartnik.

Mladiću je jučer pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je udaljena 600-tinjak metara od mjesta događaja, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je jučer ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator, a da su se u spašavanje mladića uključili tek dvije minute nakon dolaska. Skoro pola sata kasnije stigla je druga hitna pomoć iz Jastrebarskog. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

Uslijed onoga što je lijepo nazvano reformama, a zapravo se radi o uštedama nauštrb onih koji trebaju hitnu medicinsku pomoć, posljednjih godina je praksa da sve češće osim timova T1 u kojima je uz vozača i medicinskog tehničara i liječnik, izlaze timovi T2 u kojima nema liječnika. Tako je bilo i jučer u Zaprešiću.

Cijelu hrvatsku potresla je jučerašnja tragedija kada je u Zaprešiću mladić umro na rukama prolaznika. Hitna pomoć došla je bez liječnika.

Izvor/Index.hr/Foto/Tomislav Miletic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI