Ministarstvo zdravstva: Ugovori za 55 specijalizacija iz primarne zaštite

Ministarstvo zdravstva: Ugovori za 55 specijalizacija iz primarne zaštite

U Ministarstvu zdravstva u utorak su potpisani novi ugovori o specijalizacijama za 55 mladih liječnika iz primarne zdravstvene zaštite, koje će se financirati iz bespovratnih sredstava EU-a u ukupnom iznosu od 61,4 milijuna kuna, čime završava proces ugovaranja tijekom kojega je specijalizaciju dobilo ukupno 212 mladih liječnika.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je nakon potpisivanja ugovora s 10 domova zdravlja i sedam zavoda za hitnu medicinu iz cijele Hrvatske da se te ustanove financijski rasterećuju kako bi novac mogle usmjeriti u nabavku opreme ili zapošljavanje, a istodobno se mlade liječnike stimulira da ostanu u Hrvatskoj.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je da se time završava potpisivanje ugovora iz projekta specijalističkog usavršavanja doktora medicine, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 218 milijuna kuna. Na taj je način osigurano financiranje plaća u idućih šest godina za ukupno 212 specijalizanata u 19 hrvatskih županija.

Većina tih sredstava kroz natječaje je usmjerena u ruralne krajeve, kaže Pavić dodajući kako će svi specijalizanti dobiti mentore, čije će obrazovanje provesti četiri hrvatska medicinska fakulteta.

Najavio je da se u zdravstvenom sustavu želi osnažiti i sustav pripravništva, pa su u tijeku natječaji za 2000 pripravnika, koji će jednogodišnjim ulaskom u sustav zdravstva dobiti sva prava iz radnog odnosa i primati 85 posto plaće predviđene za njihovo radno mjesto.

Jedna od specijalizantica, Katarina Milinković, koja će specijalizirati hitnu medicinu za Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, većinu specijalizacije odradit će u bolnici u Slavonskom Brodu, a dio u KBC-u Osijek.

Za specijalizacija iz hitne medicine među mladim liječnicima ne vlada veliki interes, no Katarina kaže da ju je privukla dinamičnost rada u hitnoj medicini, a cilj joj je ostati u Hrvatskoj.

Tekst i video/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI