Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo insinuacije da se narušava tradicija održavanja vukovarske Kolone sjećanja

Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo insinuacije da se narušava tradicija održavanja vukovarske Kolone sjećanja

Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo je “sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja u Vukovaru”, nakon tvrdnji u nekim elektronskim medijima da “Vlada radi na tome da se vukovarska Kolona sjećanja postepeno ukine”.

“Vlada Republike Hrvatske je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta s ciljem analize stanja, svih povijesnih, gospodarskih i demografskih okolnosti i zakonskih propisa, a u svrhu izrade Nacrta prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Članovi Povjerenstva intenzivno rade na usuglašavanju svih potrebnih stavova kako bi se donijelo dugoročno što kvalitetnije zakonodavno rješenje, uzimajući u obzir složenost svih okolnosti i posebnosti grada Vukovara koje je potrebno razmotriti prilikom izrade cjelovitog i primjenjivog zakonskog rješenja.

Radni materijal Nacrta prijedloga Zakona je pripremljen s dva ključna cilja koja se odnose na uspostavu i očuvanje kulture sjećanja na žrtvu Vukovara te provedbu aktivnosti usmjerenih društvenom i gospodarskom razvoju vukovarskog područja. Pri tome je ključno usuglašavanje mišljenja i stavova sa svim dionicima na koje se zakonski prijedlog odnosi”, ističu u ministarstvu.

Kažu i da se nacrtom prijedloga zakona “ni na koji način se ne namjerava ukinuti vukovarska Kolona sjećanja. Štoviše, nastoji se ojačati kultura sjećanja na žrtvu Vukovara, a za nositelja aktivnosti obilježavanja posebnog pijeteta predložen je i nadalje Grad Vukovar, koji je i sada nositelj programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara”.

Podsjećaju i da Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinancira prijevoz sudionika kao i da snosi dio organizacijskih troškova obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Najoštrije odbacujemo sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja. Dapače, članovi Vlade Republike Hrvatske i ove će godine 18. studenoga s dubokim pijetetom sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru te na taj način dostojanstveno obilježiti pad hrvatskog grada heroja”, ističu u ministarstvu.

Zaključuju da su “lažne i zlonamjerne tvrdnje” svjesno usmjerene “na stvaranje nemira i pomutnje u javnom prostoru i njima se na nepotreban način, pred ovako važne događaje iz Domovinskog rata na čijim vrijednostima je stvorena hrvatska država, dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara”. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI