MINISTARSTVO ZDRAVSTVA objavilo infografiku koja objašnjava što je koronavirus i detaljne upute o prevenciji

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA objavilo infografiku koja objašnjava što je koronavirus i detaljne upute o prevenciji

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske na svojim je službenim stranicama objavilo infografiku s osnovnim informacijama o koronavirusu.

U infografici stoji kako se virus manifestira simptomima sličnim gripi. “Brzo se širi, mogu se zaraziti ljudi i životinje. U nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti”, stoji u infografici, piše Telegram.

infografika je objavljena nekoliko sati prije nego što je u riječku bolnicu zaprimljen i izoliran talijanski turist s respiratornim smetanjama. Čovjek ima temperaturu i kašlje, a svi potrebni uzorci poslani su na analizu u Zagreb, kako bi se utvrdilo o kakvoj je infekciji riječ. Nalazi se očekuju popodne.

Iz ministarstva napominju i kako cjepiva protiv koronavirusa još nema. Kao rizične skupine ističu pušače, djecu i osobe starije od 65 godine. Najčešći simptomi su: kašalj, grlobolja, temperatura, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje i vrtoglavica.

U infografici Ministarstva objašnjeno je i kako se virus širi. Pišu da je to kroz izravni kontakt sa zaraženom osobom, kapljičnim putem, odnosno kihanjem i kašljanjem te dodirom predmeta i površina koje su bile izložene virusu.

Kao mjere zaštite iz Ministarstva su naveli pranje ruku, korištenje maramica, nošenje maske, izbjegavanje kontakta s domaćim i divljim životinjama te javljanje liječniku u slučaju da sumnjate da ste zaraženi.

Širenje je bolesti ‘apsolutno nemoguće spriječiti’

Širenje bolesti je, kaže, apsolutno nemoguće spriječiti: “Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti”, rekao je ministar zdravstva Beroš za RTL.

Ipak, smrtnost nije velika. “Ona je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni”, istaknuo je Beroš.

Autor/Totalno.hr/Izvor/Telegram/RTL/Foto: Ministarstvo zdravstva

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI