Ministar Darko Horvat: Nema straha od zahtjeva za povratom kredita Uljaniku

Ministar Darko Horvat: Nema straha od zahtjeva za povratom kredita Uljaniku

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u četvrtak da u ovom trenutku nema nikakvog pritiska u pogledu 22. srpnja, kada se trebao pojaviti zahtjev za povratom kredita koji su dvije hrvatske banke dale Uljaniku u pripremi programa restrukturiranja.

“Odgovor je u neformalnoj komunikaciji stigao iz Europske komisije i ide prema tome da u ovom trenutku nema nikakvog pritiska u pogledu 22. srpnja, jednog prejudiciranog dana kada se trebao pojaviti zahtjev za povratom kredita koji su dvije hrvatske banke dale Uljaniku u pripremi programa restukturiranja. Obzirom da smo predmetni program u Bruxelles poslali na vrijeme, tu smo prijetnju otklonili i čekamo odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja”, kazao je ministar Darko Horvat uoči sjednice Vlade.

Na pitanje novinara hoće li biti novaca za plaće tijekom ljeta u Uljaniku, ministar je odgovorio da to moraju pitati Upravu, dok je na upit tko je kriv za takvo stanje u toj kompaniji odgovorio: “Rado bih da takva pitanja postavljate onima koji su neke odluke donosili 2012,, 2013,, 2014,, možda oni o tome znaju nešto više, a ja sam sada ovdje da spasim ono što se spasiti da”.

U srijedu je objavljeno da je tvrtka Kermas energija pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva.

Kako je potvrđeno iz tog potencijalnog strateškog partnera pulskog brodogradilišta i Uljanika, tom je pozajmicom tvrtka Kermas energija, koja je u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, omogućila Uljaniku premoštenje problema u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala.

Inače, na Skupštini Uljanika, koja će se održati 31. kolovoza, investitori će odlučivati o pokriću lanjskog gubitka od 1,24 milijarde kuna.

Uprava predlaže dioničarima odluku da se lanjski gubitak pokrije u visini od 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, a 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi. Ostatak nepokrivenog gubitka od 995,9 milijuna kuna prenio bi se u sljedeću godinu.

Prošli tjedan ministar Horvat rekao je da je program restrukturiranja u Bruxellesu te da se čeka prva reakcija Europske komisije. On u sljedećih mjesec dana očekuje intenzivne razgovore i pregovore na tu temu. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI