Ministar unutarnjih poslova Božinović: Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD

Ministar unutarnjih poslova Božinović: Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD

Hrvatska je u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD i unatoč covidu-19 nije zapostavila svoje vanjskopolitičke prioritete, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Unatoč krizi uzrokovanoj bolešću covida-19 nismo zapostaviti niti jedan vanjskopolitički prioritet”, rekao je Božinović nakon potpisivanja bilateralnog Sporazuma o suradnji za jačanje zrakoplovne sigurnosti između Hrvatske i SAD-a.

Podsjetio je na sporazume koje je Hrvatska potpisala s agencijama, uključujući FBI, DIA-u, zbog čega “sada stvarno možemo konstatirati da krećemo u završnu fazu” procesa izuzeća od viza.

“Obje vlade vrlo predano rade. Ushićen sam jer smo unatoč covidu-19 i svim poteškoćama uspjeli zajednički raditi na našem partnerstvu i učinili smo veliki korak prema ulasku Hrvatske u Programu izuzeća od viza”, rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Kohorst dodaje da bi se ulazak Hrvatske u program umjesto krajem ove godine mogao odgoditi za nekoliko mjeseci zbog zdravstvene krize.

“Ne znamo hoće li se to dogoditi krajem ove godine ili par mjeseci kasnije, ali još uvijek smo fokusirani da se to dogodi krajem godine. Učinit ćemo sve što možemo.”

Kohorst i Božinović potpisali su bilateralni Sporazum o suradnji za jačanje zrakoplovne sigurnosti između SAD-a i Hrvatske, korak prema putovanju hrvatskih državljana u Sjedinjene Države bez vize.

Među članicama EU jedino državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra ne mogu ući u SAD bez vize. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI