Ministar Kuščević: Čudno da se na takav način pristupa problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru

Ministar Kuščević: Čudno da se na takav način pristupa problemu nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević u srijedu je izjavio kako mu je čudan način na koji vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pristupa problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara, no nije želio prejudicirati hoće li biti posljedica zbog toga.

Penava je za 13. listopada na središnjem trgu u Vukovaru najavio prosvjed zbog “sramotne šutnje institucija” o problemu nerješavanja ratnih zločina na području Vukovara i drugdje.

“Meni je čudan njegov način, a u to ulazi i čudan tajming i sve ono što se tu može podvući. Čudno mi je da se na takav način pristupa tom problemu. Rekli smo mu da to nije način i da se takve stvari za stolom rješavaju. Rekli smo da ima primjerenijih načina od prosvjeda. No, pravo na prosvjed je svačije pravo”, kazao je Kuščević novinarima ispred Banskih dvora.

Nije želio prejudicirati hoće li biti posljedica zbog toga. “Vidjet ćemo što će se sve tu skupa događati, onda ćemo razgovarati. Ne bih prejudicirao to. Bitno je da se što više zločina istraži, da što više ljudi koji su počinili zločin i odgovaraju”, kazao je.

Tvrdi da nitko nije tražio od Penave da odustane od prosvjeda. “Gospodin Penava je iznio nezadovoljstvo s brzinom rješavanjem i procesuiranjem ratnih zločina. U potpunosti ga razumijemo i podržavamo da se svaki zločin mora rasvijetliti i što prije sankcionirati”, ističe Kuščević.

Upitan je li najavljeni prosvjed udar na Vladu i premijera Andreja Plenkovića, odgovorio je kako je sam Penava kazao da to nije udar. “Ja to doživljavam kao njegovu reakciju na nezadovoljstvo s brzinom rješavanja ratnih zločina”, dodao je.

Za to stanje, smatra Kuščević, nije kriva ova Vlada. “Tu se radi o razdoblju od 27 godina, koliko je prošlo od ratnih zločina u Vukovaru. Ne može biti ova Vlada kriva za sve što se nije radilo u proteklih 27 godina”, kazao je.

Ustvrdio je da Vlada puno toga radi za Vukovar te istaknuo da se sprema zakon o Vukovaru.

“To je projekt Slavonija, to su milijarde koje se ulažu u Slavoniju i milijuni koji se ulažu u sam Vukovar. Naravno da treba potaknuti rješavanje tih zločina, koliko znamo Ministarstvo unutarnjih poslova osnovalo je posebni tim za istragu tih zločina, imamo i određene rezultate, a ja se nadam da će ti rezultati iz dana u dan biti veći”, rekao je Kuščević. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI