Ministar Krstičević na sastanku Američko-jadranske povelje u Crnoj Gori

Ministar Krstičević na sastanku Američko-jadranske povelje u Crnoj Gori

Sigurnosna situacija u jugoistočnoj Europi i unapređenje regionalne suradnje te euroatlantska perspektiva zemalja regije bile su glavne teme redovitog sastanka ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) koji je održan u utorak i srijedu u Budvi u Crnoj Gori, a na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, priopćeno je u srijedu iz MORH-a.

Na sastanku su sudjelovali i ministri obrane Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper, te predstavnici Slovenije i Srbije.

Sastanak je održan u dva panela. Na prvom panelu razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i zajedničkim naporima za unaprjeđenje regionalne suradnje u okviru A5. Na drugom panelu raspravljalo se o euroatlantskoj perspektivi država jugoistočne Europe i ulozi A5 u implementaciji politike otvorenih vrata. Također, raspravljalo se i o načinima konkretizacije euroatlantske perspektive zemalja jugoistočne Europe, što podrazumijeva i dodatno uključivanje A5 u aktivnosti koje provodi Sjevernoatlantski savez, bilo da je riječ o upravljanju krizama ili izgradnji obrambenih sposobnosti.

Ministar Damir Krstičević istaknuo je kako Američko-jadranska povelja ima jedinstvenu ulogu u poticanju suradnje među zemljama jugoistočne Europe te pruža izvrstan okvir za doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je na redovitom sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5), koji se održao 13. i 14. studenog 2018. u Budvi u Crnoj Gori.
Podsjetimo, Posebni sastanak ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje održan je u srpnju 2018. u Zagrebu, a na njemu je sudjelovao i ministar obrane SAD-a James Mattis.
Opširnije na: www.morh.hr


“Sudjelovanjem američkog ministra obrane Jamesa Mattisa na Posebnom sastanku ministara obrane A-5 održanom u Zagrebu u srpnju poslana je snažna poruka podrške našim zemljama i ovoj inicijativi. Hrvatska pozdravlja nastavak potpore Sjedinjenih Država jačanju sigurnosti i stabilnosti na ovom području,” poručio je ministar Krstičević.

Ministar je najavio da će se sljedeće godine, kada Hrvatska obilježava desetu obljetnicu članstva u NATO-u, u Hrvatskoj održati međunarodna vojna vježba „Immediate Response 19“ s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te unapređenja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Podsjetio je i kako je glavni cilj Američko-jadranske povelje, od njenog osnutka 2003. godine, integracija država aspirantica iz jugoistočne Europe u NATO savez kroz suradnju i međusobne projekte. „Razvijanjem zajedničkih kapaciteta i sposobnosti te unapređivanjem interoperabilnosti naših oružanih snaga, A-5 pruža savršeni skup alata koji pomažu državama kandidatima da postanu članice NATO-a, čime dijele zajedničku odgovornost za stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, kao i na globalnoj razini,“ rekao je ministar Krstičević, te zaključio kako je pridruživanje Crne Gore NATO savezu i nedavni zaključak pristupnih pregovora Makedonije dokaz da je Američko-jadranska povelja ispunila svoj glavni cilj.

Sudionicima konferencije obratio se predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, te istaknuo kako je ovo prvo predsjedanje Crne Gore Američko-jadranskom poveljom kao nove članice NATO saveza.

Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković, kao predsjedavajući, u svom obraćanju je naglasio kako je ovaj sastanak jedinstvena prilika za raspravu o zajedničkom regionalnom otporu novim sigurnosnim izazovima.

Zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper, koja je u trećem ovogodišnjem posjetu ovom području, izrazila je zadovoljstvo što je zajedno s američkim ministrom Mattisom u Zagrebu prisustvovala Posebnom sastanku A5 inicijative. Ponovila je Mattisovu poruku iz Zagreba, istaknuvši pritom kako A5 inicijativa daje rezultate i uvodi zemlje članice u međunarodnu organizaciju koja je važna za globalnu stabilnost i A5 inicijativi i NATO savezu. Također, istaknula je kako SAD pruža potporu zemljama jugoistočne Europe i izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga RH kao i zemalja članica A5 inicijative u misiji u Afganistanu, operaciji na Kosovu, misiji u Iraku i NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Potpisana je i Zajednička izjava ministara obrane Američko–jadranske povelje, u kojoj su ministri potvrdili predanost nastavku potpune integracije država jugoistočne Europe u euroatlantske strukture, što jamči mir i stabilnost Europe u onoj mjeri u kojoj ona korelira s temeljnim vrijednostima Američko-jadranske povelje. Potvrdili su i posvećenost daljnjem jačanju i produbljivanju regionalne obrambene suradnje kako bi podržali održavanje regionalnog mira i stabilnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je na redovitom sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5), koji se održao 13. i 14. studenog 2018. u Budvi u Crnoj Gori.
Podsjetimo, Posebni sastanak ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje održan je u srpnju 2018. u Zagrebu, a na njemu je sudjelovao i ministar obrane SAD-a James Mattis.
Opširnije na: www.morh.hr


Američko-jadranska povelja, inicijativa formirana 2003. godine od strane Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, a kojoj su naknadno pristupile Crna Gora te Bosna i Hercegovina, predstavlja regionalnu sigurnosno-obrambenu inicijativu koja je i dalje aktivno angažirana na postizanju svog temeljnog cilja, pružajući potporu progresiji euroatlantskih procesa u državama aspiranticama s područja jugoistočne Europe. Srbija, Slovenija i Kosovo na sastancima sudjeluju u statusu promatrača.

U sklopu posjeta Crnoj Gori, ministar Krstičević sastao se s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori i s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, krovne organizacije hrvatske autohtone manjine u Donjoj Lastvi.

U sklopu posjeta Crnoj Gori, ministar Krstičević sastao se s predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori i s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne organizacije hrvatske autohtone manjine u Donjoj Lastvi.
Također, posjetio je i Perast, otok Gospe od Škrpjela, gdje ga je dočekao mons. Srečko Majić, kao i crkvu koju povjesničari umjetnosti nazivaju “Hrvatska Sikstina”.


Također, posjetio je i Perast, otok Gospe od Škrpjela, gdje ga je dočekao mons. Srečko Majić, kao i crkvu koju povjesničari umjetnosti nazivaju “Hrvatska Sikstina”.

Foto/GOV.ME / S. Matić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI