Ministar i šef granične policije komentirali snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske: ‘Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti’

Ministar i šef granične policije komentirali snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske: ‘Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti’

Nakon što je RTL Potraga objavila snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju navodno i pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i šef granične policije Zoran Ničeno potvrdili su danas kako je oformljen stručni tim koji će utvrditi što se dogodilo, prenosi N1.

“Ne mogu konkretno komentirati. Glavni ravnatelj policije je jučer nakon saznanja odredio stručni tim koji je danas već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao… Puno je pitanja. Što se tiče ranijih takvih objava, pa i stranih medija, mi smo na svaku reagirali priopćenjem gdje smo iznijeli svoje viđenje onoga što se eventualno dogodilo. Želim reći, i tada i danas i ubuduće da, kad je u pitanju bilo kakva vrsta prekoračenja ovlasti, tome nema mjesta u hrvatskoj policiji. Hrvatska policija uvijek kad ima dokaze poduzima mjere i sankcionira vlastite pripadnike. Međutim, ovo je situacija koja nas prati. Hrvatska policija sigurno nije tu prisutna u tolikoj mjeri jer je to naš izbor. Već godinama smo suočeni s migrantskim pritiskom. Znate to i sami. Činjenica je da se u ovom trenutku u EU-u vodi rasprava o izmjeni zakona koji regulira ovo. I na to smo ukazivali. Mi imamo situaciju da se na migrante primjenjuju pravila donesena 1951. zbog izbjeglica. Europa mora naći održivo rješenje jer hrvatska policija i danas i sinoć štiti granicu od ilegalnih ulazaka”, kaže ministar.

Novi migrantski valovi

“Očekujemo nove migrantske valove i Europa bi morala naći odgovor i prije toga”, kaže ministar dodajući da su granice vanjskih članica najviše izložene. Spomenuo je i inicijativu Litve da se dignu fizičke granice. “Vi znate da mi nismo skloni tome, posebno na granici s Bosnom i Hercegovinom”, rekao je.

“Nemamo i nećemo imati toleranciju za bilo kakav oblik prekoračenja ovlasti. I u ovom slučaju ćemo napraviti sve da utvrdimo što se dogodilo i onda će se odlučivati o daljnjim koracima”, rekao je ministar.

Na pitanje postoji li jedinica ili operacija pod nazivom Koridor, Božinović kaže kako policija dnevno izvješćuje o svojim aktivnostima. “Samo ove godine policija je uhitila 668 krijumčara. Vidite o kakvom se tu obimu radi. Hrvatska policija nije angažirana samo na granici nego i na zaustavljanju sumnjivih vozila i ljudi koji u Hrvatskoj borave ilegalno i žele Hrvatsku iskoristiti kao tranziciju prema zemljama EU-a.”

“Iza toga čvrsto stojim da se sve što se radi, radi u skladu s hrvatskim i međunarodnim zakonima”, rekao je ministar i ponovio kako, zbog različitih vrsta prekoračenjea ovlasti, Ministarstvo kazni i do 400 svojih pripadnika svake godine. “Mi ćemo nastaviti tako postupati jer je to u skladu sa zakonom”, kaže Božinović.

Na pitanje je li i on odgovoran ako se pokaže da su snimke autentične kaže: “Zašto bi to bila moja osobna odgovornost?” i dodaje kako nitko nema uputu da koristi silu.

Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno potvrdio je da je Ravnateljstvo policije oformilo radnu skupinu koja će “otići na teren” nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH.

Ničeno je, gostujući u emisiji RTL Direkt, kazao da su Ravnateljstvu policije danas prvi put vidjeli dio te snimke, a cijeli prilog tek na televiziji “u redovnom terminu”.

“Vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će sutra otići na taj pretpostavljeni teren. S obzirom da je riječ o tvrdnjama novinara danas smo pozvali i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju događaja”, kazao je Ničeno.

Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikava zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli. “Da bi se utvrdile sve činjenice treba sve provjeriti”, kazao je policijski načelnik.

Podsjetio da je Hrvatska jedna od najuspešnijih zemalja u hvatanju krijumčara migrantima te da je zadaća policije štititi hrvatsku granicu. No, kazao je da je “apsolutno nemoguće da bi netko u policiji naložio ili podržavao bilo kakvo udaranje”.

Autor: Totalno/ Izvor/ N1/ Hina/ RTL/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI