Ministar Vili Beroš: Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas

Ministar Vili Beroš: Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas

Ministra zdravstva Beroš rekao je u četvrtak ujutro kako nema bitnih novosti u epidemiji  koronavirusa i sprječavanju širenja, dodavši da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika, ali zbog veličine sustava ti se gubitci mogu nadoknaditi fleksibilnošću i mobilnošću.

U emisiji “U mreži Prvog” Hrvatske televizije ministar Vili Beroš rekao je da u Osijeku imamo aktivaciju tj. povećani broj oboljelih, te su dva bolesnika završila na respiratoru i zahtijevali su mjere intenzivnog liječenja. Beroš je jučer posjetio osječki KBC.

Dodao je kako nema nekih bitnih novosti, i da Nacionalni stožer Civilne zaštite RH redovito informira javnost, i dogovor je da to radimo u redovitim obraćanjima javnost. Ja sam samo vojnik u ovoj bitki, kazao je Beroš.

Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas. Usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se događa da on ulazi, što je na neki način očekivano. Jer naravno, riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstvene ustavone, dodao je.

Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus, rekao je Beroš.

Objasnio je i da su liječnici, kada im dođe pacijent,  puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Može se dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način, kao jučer u Osijeku, kazao je.

“Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili, da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio”, naglasio je ministar zdravstva.

Rekao je i da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika. To je veća brojka, ali zbog veličine sustava još uvijek ima vremena nadoknaditi te gubitke s fleksibilnošću i mobilnošću, dodao je.

“Za sada uspijevamo pokriti sve te rupe i zadovoljiti potrebu za zdravstvenim kadrovima”, kazao je Beroš.

Ministar je istaknuo da je epidemiološka situacija u raznim dijelovima Hrvatske različita i još uvijek imamo dovoljan broj zdravih zdravstvenih djelatnika.

Dodao je da za sve donacije treba obratiti Maji Grbi-Bujević u Nacionalnom stožeru Civilne zaštite RH jer ona koordinira potrebama i nije rekla da nedostaje grijalica i majica. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI