Ministar Božinović o Merčepu: Svaki zatvorenik ima pravo na skrb

Ministar Božinović o Merčepu: Svaki zatvorenik ima pravo na skrb

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da svaki zatvorenik ima pravo na skrb te da je siguran kako iza odluke slijedom koje Tomislav Merčep zatvorsku kaznu za ratni zločin izdržava u Krapinskim Toplicama stoji stručna odluka.

Na vijest da osuđenik za ratne zločine Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama, Božinović je kazao da to nije u nadležnost MUP-a, ali to je riječ o odluci “koja je s jedne strane stručna kad govorimo o zdravstvu, a s druge strane je pravosudna kad se govori o tome da se to omogući”.

Ranije u srijedu, ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da osuđenik za ratne zločine Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama po preporuci liječnika. “Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa”, kazao je Medved uoči sjednice Užeg kabineta Vlade komentirajući vijest na portalu Index da Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji dane provodi u – toplicama.

Merčepu je Vrhovni sud u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina zatvora. “Merčepovci” su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Na pitanje o pozdravljanju generala Norca na proslavi obljetnice akcije u kojoj je zapovijedao i zbog koje je kasnije odslužio zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina Božinović je kazao da je u tom slučaju jedino potpredsjednik Vlade i ministar Krstićević “meritoran tumačiti što je bilo na tom obilježavanju”.

Upitan je li to dobro za hrvatsko društvo i pravosuđe rekao je da je to pitanje o kojem bi mogli satima razgovarati. “Činjenica je da je Norac presuđen, da je odslužio kaznu, da je danas slobodan građanin, činjenica je da je general Krstičević kako i general Norac sudjelovao u obrani hrvatske i da ga je pozdravio i kao nekoga koga zna iz razdoblja kad je bio u pitanju opstanak Hrvatske”, kazao je ministar.

Odgovarajući na pitanje može li zamisliti da se to dogodi u Njemačkoj, rekao je da je to pitanje izvan svakog konteksta jer je Hrvatska vojska izvojevala slobodu, obranila Hrvatsku od agresije koja je prijetila ne samo da se unište gradovi i pobiju hrvatski ljudi već da postane dio drugog velikodržavnog projekata.

“To je pobjednička vojska, bilo je grešaka s naše strane, ali te greške nikada ni ničim neće umanjiti veličinu te pobjede ni činjenice da je Hrvatska suverena, samostalna država članica EU i NATO saveza koja grabi putem prosperiteta”, poručio je ministar. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI