Ministar Banožić i admiral Hranj u Pentagonu

Ministar Banožić i admiral Hranj u Pentagonu

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, a u povodu obilježavanja 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u petak, 23. srpnja 2021. godine u Pentagonu su održali niz sastanaka na kojima su još jednom potvrđeni izvrsni odnosi između Republike Hrvatske i SAD-a kao najvažnijeg obrambenog partnera i strateškog saveznika Republike Hrvatske u području obrane, izvjestio je MORH.

Izaslanstvo MORH-a i HV-a sastala su se tako s najviše rangiranim američkim časnikom i glavnim savjetnikom predsjednika SAD-a Joea Bidena, zapovjednikom Združenog stožera američke vojske generalom Markom A. Milleyjem, a ministar obrane u ovoj je prigodi kazao kako su Sjedinjene Američke Države od devedestih godina pa do danas, dale nemjerljiv doprinos modernizaciji i razvoju Hrvatske vojske.

„Ovaj je odnos započeo kada je Hrvatska tek izašla iz teškog rata za neovisnost protiv mnogo jačeg agresora. Iako je naša vojska pobijedila i stekla iskustvo u borbi, nakon rata trebao nam je partner koji bi nam pomogao provesti potrebne reforme na našem euroatlantskom putu“, podsjetio je ministar obrane, ali se osvrnuo i na vrlo izazovnu godinu za Republiku Hrvatsku.

„Osim zdravstvene i ekonomske krize uzrokovane pandemijom COVID-19, imali smo niz razornih potresa, ali Vlada je poduzela sve potrebne korake da ublaži posljedice što je prije moguće. Pokazalo se da je uloga Hrvatske vojske bila od posebne važnosti tijekom navedenih kriznih situacija. To je razlog zbog kojega će se Ministarstvo obrane usredotočiti upravo na provedbu ključnih projekata modernizacije i razvoj potrebnih sposobnosti imajući na umu naše obveze u okviru NATO-a i obveze prema EU“, rekao je ministar i naglasio kako će se svi glavni projekti modernizacije odraziti i u novom Dugoročnom planu razvoja te kako Hrvatska smatra NATO temeljem nacionalne sigurnosti.

„Pozdravljamo temeljne namjere iz NATO 2030, ojačati savezničko jedinstvo, solidarnost i koheziju, obnoviti i proširiti političko savjetovanje i koordinaciju između saveznika. Također, postav odvraćanja i obrane mora biti odraz budućih zahtjeva, a naš je zadatak nastaviti se prilagođavati tako da ostanemo snažni, fleksibilni i spremni“, zaključuje Banožić.

Najviše rangirani američki časnik i glavni savjetnik predsjednika SAD-a Joea Bidena, zapovjednik Združenog stožera američke vojske general Mark A. Milley u toj prigodi je istaknuo: “Partnerstvo s Hrvatskom je jako snažno i zato nam je važno da podupiremo razvoj sposobnosti Hrvatske vojske. Imao sam prilike služiti s hrvatskim vojnicima i mogu naglasiti da su uvijek bili vrlo hrabri i disciplinirani”.

Također, održan je i sastanak s podtajnikom za obrambenu politiku Colinom Kahlom tijekom kojeg je ministar Banožić kazao kako je prioritet njega kao ministra obrane, održati i dalje produbiti odnose između dviju država. Između ostalog, kazao je kako partnerstvo SAD-a i RH značajno doprinosi stabilizaciji i zaštiti jugoistočne Europe.

„Imajući sve ovo na umu, drago mi je što su Oružane snage RH faktor stabilnosti i mentor našim partnerima u jugoistočnoj Europi, bilateralno ili putem regionalnih foruma poput Američko-jadranske inicijative A5“, podsjetio je Banožić.

“Hrvatska je naš važan partner i saveznik te nam je iznimno važan doprinos Hrvatske u regionalnoj suradnji, posebice kroz Američko-jadransku povelju kojom Hrvatska ove godine predsjeda”, poručio je podtajnik za obrambenu politiku Colin Kahl prilikom sastanka s ministrom Banožićem.

Tijekom susreta izaslanstva MORH-a i HV-a s direktoricom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DCA) Heidi Grant, ministar obrane rekao je kako će projekti opremanja Oružanih snaga RH helikopterima Black Hawk i vozilima Bradley značajno doprinijeti jačanju sposobnosti HV-a, ali i NATO ciljeva sposobnosti.

„Na kraju, iskoristio bih ovu priliku da vas pozovem na Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference-ASDA), koja će se održati od 29. rujna do 1. listopada u Splitu. Ranije ste bili naš gost tijekom ASDA-e, tako da ste dobro upoznati s činjenicom da je ovaj događaj glavni događaj u kontekstu izložbe obrambene industrije u cijeloj regiji te da okuplja vodeća imena predstavnika obrambene industrije, obrambenih dužnosnika i stručnjaka iz cijelog svijeta. Bili bismo vrlo sretni ponovo ugostiti vas i vaš tim u Splitu“, rekao je ministar obrane.

Na kraju sastanka direktorica Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DCA) Heidi Grant Grant rekla je kako joj je čast ugostiti ministra obrane i hrvatsku delegaciju u Pentagonu istaknuvši kako će Sjedinjene Američke Države i dalje podupirati razvoj obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske jer je ulaganje u sposobnosti partnera najbolji faktor odvraćanja u izazovnom geopolitičkom i sigurnosnom okruženju.

Foto: MORH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI