Minhenska sigurnosna konferencija! Kamala Harris šalje poruku da je SAD spreman u slučaju ruske agresije

Minhenska sigurnosna konferencija! Kamala Harris šalje poruku da je SAD spreman u slučaju ruske agresije

Kad američka potpredsjednica Kamala Harris u petak u Münchenu uđe u slavni hotel Bayerischer Hof, učinit će to pod najvećim međunarodnim pogledom u svojoj karijeri.

Ona predvodi američku delegaciju na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u petak dok se Rusija bliži jačanju, kako su američki dužnosnici upozorili, da bi to bila razorna i skupa invazija na Ukrajinu. Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u četvrtak kako vjeruje da bi napad mogao početi “u sljedećih nekoliko dana”, samo nekoliko sati nakon što je Harris otišla.

A tijekom napetog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda istoga dana, državni tajnik Antony Blinken rekao je da Rusija postavlja temelje kako bi opravdala početak rata i pripremala se za napad na Ukrajinu.

Ulozi koji se brzo povećavaju čine Harrisov odlazak na godišnje okupljanje još važnijim, kažu saveznici. Ona će se naći u središtu zbivanja, pod pritiskom da izvrši zadaće američkog diplomata u ovom napetom trenutku, dok saveznici i neprijatelji pomno analiziraju svaku njezinu riječ i svaki njezin sastanak, pokušavajući procijeniti držanje SAD-a.

Ipak, neće biti posve sama – Blinken, koji je bio jedan od Bidenovih najbližih suradnika više od desetljeća, također će prisustvovati konferenciji. Njegovo prisustvo tamo bit će korisna pomoćna mjera u slučaju da nešto krene po zlu, istaknuo je jedan američki dužnosnik, jer je za razliku od Harris poznat desecima svjetskih čelnika i diplomata koji će biti u Münchenu tijekom vikenda.

“Cilj Münchenske sigurnosne konferencije bit će da naši saveznici iz NATO-a govore u jedan glas u podršci teritorijalnom integritetu, suverenitetu Ukrajine. A taj će vodeći glas biti potpredsjednica Harris,” Halie Soifer, bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost tadašnjeg…Sen. Harris, rekao je za CNN u intervjuu u četvrtak. “Ona ima kritično važnu ulogu, posebno u ovo vrijeme krize za svijet.”

Ali svaki pogrešan korak mogao bi imati velike implikacije, ne samo za Harrisovu političku budućnost nego i za međunarodnu zajednicu.

“Ne znamo što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Potpuno je zamislivo da bismo mogli vidjeti kako Rusija počinje invaziju bilo kada.” rekao je Charles Kupchan, viši direktor za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom. – Dio misije potpredsjednika je da se pojavi.

Za Harris, visoki administrativni dužnosnik opisao je njezin ključni cilj u Münchenu kao trostruki: usredotočiti se na “brzo mijenjajuću” situaciju na terenu, održati punu usklađenost s partnerima i poslati jasnu poruku Rusiji da SAD preferira diplomaciju, ali je spreman u slučaju ruske agresije.

Harris će se susresti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dok je na konferenciji, njezin prvi susret s ukrajinskim čelnikom, kao i održati glavni govor u subotu. Potpredsjednica će održavati “vrlo intenzivan” raspored kada bude u Münchenu, rekli su visoki dužnosnici administracije. Sastanak sa Zelenskim bit će jedan od nekoliko sastanaka na visokoj razini koje će održati.

“Mislim da je ovo važna prilika za nju, gdje može igrati ulogu koju potpredsjednik može odigrati jedinstveno, a to je da napravi vidljivu prezentaciju ideala uprave”, Joel Goldstein, potpredsjednički povjesničar, rekao je za CNN u intervjuu u četvrtak.

“Sjajna platforma”

Kupchan je konferenciju u Münchenu nazvao “Davosom”, međunarodne sigurnosti, znakom slavnog Svjetskog ekonomskog foruma u Švicarskoj koji privlači gornju ešalon stranih čelnika.

“Prednosti nisu samo simbolične (za Harris). To je također odlična platforma. Njezin govor bit će pokriven globalno”, rekao je Kupchan za CNN u intervjuu u četvrtak. “Münchenska sigurnosna konferencija nudi ono što biste mogli nazvati ‘one-stop’ shopping u smislu da će ključni igrači biti tamo.”

Harris će se u petak sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i imati multilateralni sastanak s čelnicima Latvije, Litve i Estonije. Harris će također u petak održati odvojeni sastanak s čelnicima američkog Kongresa koji sudjeluju na konferenciji.

A u subotu će Harris održati svoj glavni govor. Očekuje se da će se usredotočiti na rješavanje situacije na ukrajinskoj granici, prijetnje ruske agresije i najnovijeg stanja, prema visokim dužnosnicima administracije.

Vjerojatno će hvaliti jedinstvo među saveznicima SAD-a za koje administracija kaže da su ga održali, kao i tvrditi da će svaka invazija Rusiju ostaviti slabijom, istovremeno uvjeravajući saveznike u predanost SAD-a NATO-u i partnerima u širem smislu.

Nakon svog govora, očekuje se da će se sastati sa Zelenskim i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom na marginama konferencije, dodao je visoki dužnosnik administracije, uz druge strane čelnike koji nisu odmah imenovani.

Dok se Harrisovo prisustvo može vidjeti, kažu saveznici, kao jasan znak povjerenja koje je Biden ukazao svom potpredsjedniku, Kupchan je rekao da to također označava važnost koju Biden pridaje konferenciji.

“Biden je atlantist. Njegova zabrinutost za transatlantske odnose i europsku sigurnost je u njegovom DNK. I on radi na tim pitanjima desetljećima”, rekao je Kupchan za CNN. “Transatlantska solidarnost se nastavila kada je Rusija u pitanju upravo kroz Trumpovu eru, što govori o ljepljivosti odnosa, jer ga je Trump testirao. I mislim da je put potpredsjednice Harris u München ulaganje u osiguravanje da se ta solidarnost nastavi.”

Ipak, s ozbiljnim upozorenjima američkih dužnosnika koja su iz dana u dan sve mračnija, postoji jasna mogućnost da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu dok Harris ostaje na stranom tlu. Nove procjene američkih dužnosnika pod uvjetom da će u četvrtak broj ruskih snaga smjestiti sjeverno od broja od 150.000 koje je Biden citirao u televizijskom obraćanju ranije ovog tjedna, unatoč ruskim tvrdnjama o povlačenju.

Ako Rusija napadne dok je konferencija u tijeku, Kupchan je rekao: “Razgovor tada postaje mnogo hitniji.”

Potpredsjedničin izlet u zapadnu Europu poslužit će joj kao peto putovanje u inozemstvo tijekom njezina mandata. Njezin nastup na međunarodnoj sceni nije bio besprijekoran, s trenucima pojačanim od strane desnice i kritiziranim s lijeva zbog njezine poruke “ne dolazi” migrantima koji žele doći na sjever do južne granice SAD-a tijekom njenog prvog putovanja u Gvatemalu i Meksiko.

Naknadno putovanje u jugoistočnu Aziju, iako Harrisov pojedinačni učinak nije izazvao nikakve probleme, bio je zasjenjen burnim posljedicama neuspješnog povlačenja SAD-a iz Afganistana, ostavljajući Harris da projicira sposobnost u trenutku sumnje od strane saveznika. Naknadna putovanja u Pariz i Honduras, iako u razmaku od nekoliko mjeseci, donijela su potpredsjedniku pohvale jer je oba putovanja odradio bez greške.

Goldstein smatra da je Harrisov trenutni izlet s visokim ulozima sljedeći korak.

“To je dio napredovanja njezina potpredsjedništva”, rekao je Goldstein za CNN u intervjuu. “Dopredsjednici su u prošlosti preuzimali važne misije i mislim da je ovo zasigurno najznačajnija misija do sada u njenom potpredsjedništvu.”

Na početku njezina mandata, oni bliski Harris rekli su za CNN da su vanjska politika i nacionalna sigurnost ključna područja koja želi razvijati u svom portfelju. Harrisino vanjskopolitičko iskustvo manje je od njezinih nedavnih prethodnika jer je radila u Washingtonu tek četiri godine prije nego što je preuzela novi posao. Harris je započela privatne ručkove s Blinkenom – one za koje dužnosnici Bijele kuće kažu da se još uvijek nastavljaju – i par dijeli dobar odnos i često razgovara. Harris je također provela veći dio prve godine Bidenove administracije u sastancima vlasti s desecima stranih čelnika koji dolaze u Bijelu kuću.

Saveznici kažu da se Harrisovo putovanje u München dobro uklapa u njezinu kormilarnicu zbog njenog rada kao brucošije u visokoprofiliranom obavještajnom odboru Senata.

Soifer, savjetnica Harris u to vrijeme, rekla je da je igrala vodeću ulogu u istrazi odbora o ruskom miješanju u izbore 2016. godine.

“Prošla je ubrzani tečaj u smislu namjera (ruskog predsjednika) Vladimira Putina i njegove strategije. Iako je velik dio tog iskustva stečen iza kulisa, ono je pružilo duboko iskustvo u smislu prijetnji Sjedinjenih Država i globalnog svjetskog poretka lice iz Rusije u ovom trenutku”, rekao je Soifer.

Biden je promijenio svoje desetljeće iskustva u rješavanju međunarodnih pitanja tijekom najnovijeg naleta rusko-ukrajinskih napetosti, točnije u godinama koje je proveo kao američki frontmen na tom pitanju tijekom svog posljednjeg boravka u Bijeloj kući.

Iako je svjestan da ne može čitati Putinove misli, Biden je dugo pokušavao objasniti zagonetnog ruskog čelnika svojim suradnicima, prema riječima ljudi prisutnih u razgovorima.

Ti su razgovori vjerojatno poslužili kao vrijedan resurs za Harris u njezinim pripremama za ovo važno putovanje.

“Mislim da je najbolja priprema koju ona može učiniti, a znam da radi, njezini česti razgovori i sastanci s predsjednikom Bidenom”, rekao je Soifer za CNN.

Soifer je dodao kako je Harris temeljit i pedantan priprema za ovakve trenutke.

“Njihovi razgovori o ovoj krizi će informirati njezin pristup u Münchenu. Ona je tamo i govori u ime predsjednika i pošto je razgovarala s njim toliko puta uoči ove konferencije, jasno je da ona zastupa njegove stavove i stavove administracije, ” rekla je.

Visoki dužnosnik administracije rekao je novinarima da su Harris i Biden u više navrata međusobno surađivali po tom pitanju. Biden je nazočio ovoj konferenciji u više navrata, i dok je bio potpredsjednik i kao senator.

“Potpredsjednica i predsjednik se viđaju često, više puta dnevno. Oni su blisko angažirani u svakom aspektu dnevnog reda”, rekao je visoki dužnosnik, istaknuvši Harrisovo prisustvo na dnevnim obavještajnim brifinzima predsjednika u Ovalnom uredu ” više puta tjedno”, te na nizu drugih sastanaka o Rusiji i Ukrajini, dok je bio na strani predsjednika.

Izvor/ CNN/ Jasmine Wright i Natasha Bertrand/ Foto: The White House/ (Carlos Barria/Reuters)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI