Minhenska sigurnosna konferencija! Američka potpredsjednica Kamala Harris će govoriti u kritičnom trenutku za rusko-ukrajinsku krizu

Minhenska sigurnosna konferencija! Američka potpredsjednica Kamala Harris će govoriti u kritičnom trenutku za rusko-ukrajinsku krizu

AMERIČKA Potpredsjednica Kamala Harris zauzima središnje mjesto pred velikom međunarodnom publikom u subotu kako bi održala glavni govor na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj dok sukob između Rusije i Ukrajine dostiže točku ključanja.

Primjedbe dolaze u trenutku kada je Harris s velikim ulozima, nedugo nakon ponovljenih upozorenja Sjedinjenih Država u petak na napore Rusije da izvrši invaziju. Tijekom govora, Harris je očekivala da će naglasiti značajne troškove s kojima će se Rusija suočiti ako napadnu Ukrajinu.

Visoki dužnosnik administracije koji je pregledao primjedbe rekao je novinarima u petak da se od potpredsjednika očekuje da naglasi da su “osnovni (demokratski) principi u pitanju” i ustvrditi da Zapad ostaje otvoren za diplomaciju “čak i u ovo kasno vrijeme”. Dužnosnica je rekla da će joj također biti “jasni troškovi za Rusiju ako napadnu … (uključujući) financijske sankcije i kontrolu izvoza.”

“Vjerujemo da ćemo izaći jači, a Rusija slabija”, rekao je dužnosnik.

Potpredsjednički naglasak na tenzijama između Rusije i Ukrajine uslijedio je nakon nekoliko pokušaja Sjedinjenih Država u petak da objave agresivne akcije Rusije u regiji i pokušaju spriječiti Rusiju da napadne Ukrajinu pod krinkom lažnih izgovora.

Konkretno, predsjednik Joe Biden rekao je da je sada uvjeren da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o invaziji na Ukrajinu, dodajući da SAD vjeruje da ruske snage namjeravaju napasti Ukrajinu “u nadolazećem tjednu” ili prije i da će napad biti usmjeren na Ukrajinu glavni grad Kijev.

Bio je to veliki retorički pomak za predsjednika, koji je ranije rekao da vjeruje da Putin još nije odlučio o invaziji. Ipak, naglasio je Biden u petak, ima prostora za diplomaciju.

Visoki dužnosnik administracije rekao je novinarima da će Harris jasno dati do znanja da su SAD spremne na bilo koji izbor.

“Obavještavali smo svijet o tome čega se bojimo i vidimo od Rusa, te provokacije, za koje se bojimo da bi ih mogli iskoristiti kao izgovor za invaziju na Ukrajinu i proteklih sati ili dana, nažalost, vidjeli smo neke od njih”, rekao je dužnosnik.

Ruske dezinformacije stvaraju lažno opravdanje za Putina da naredi invaziju, rekao je Biden, optužujući Rusiju za kršenje primirja u “krizi koja brzo eskalira”.

Bijela kuća je u petak također okrivila Rusiju za masivni kibernetički napad na Ukrajinu ranije ovog tjedna i upozorila da bi se Rusija mogla suočiti s opsežnim sankcijama ako napadne Ukrajinu, s Daleepom Singhom, zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost za međunarodnu ekonomiju i zamjenikom direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća , nazivajući ih “najstrožim mjerama koje smo ikada razmišljali protiv Rusije”.

Dužnosnik je rekao da se Harris i dalje planira sastati nakon govora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, te će također održati neke neformalne sastanke, nazvane “povlačenje u stranu”, s drugim čelnicima.

Unatoč procjeni SAD-a o neizbježnoj invaziji na Ukrajinu, Biden je u petak rekao da je na ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da odluči hoće li sudjelovati na sigurnosnoj konferenciji ovog vikenda u Njemačkoj. Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je za CNN da Zelensky još uvijek planira putovati u München i natrag istog dana. No, dodao je kako će “sigurnosna situacija biti ponovno procijenjena ujutro”.

Službenik koji je pregledao potpredsjedničke planove za vikend rekao je o odluci Zelenskog o tome hoće li putovati: “To je stvarno njegov poziv. Stvarno je na njemu da odluči gdje treba biti.”

Na konkretno pitanje jesu li zabrinuti, dužnosnik je glatko rekao: “Ne.”

CNN-ova Allie Malloy pridonijela je ovom izvješću.

Izvor/ CNN/ Foto: Press The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI