KBC Sestre milosrdnice: Spomen ploča liječnicima i sestrama koji su spašavali Židove

KBC Sestre milosrdnice: Spomen ploča liječnicima i sestrama koji su spašavali Židove

U KBC-u Sestara milosrdnica u srijedu je otkrivena spomen ploča liječnicima i časnim sestrama iz te bolnice koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata liječili i skrivali Židove te, ugrozivši vlastitu sigurnost, mnoge od njih spasili od logora i smrti.

Novi podaci i zastrašujuća, do sad nepoznata svjedočanstva o nesebičnom spašavanju Židova u zagrebačkom KBC Sestre Milosrdnice tijekom Drugog svjetskog rata otkriveni su javnosti.

Ovaj hvalevrijedan čin djelatnika bolnice koja je jedina u svijetu prkosila okrutnom fašističkom režimu i spasila brojne živote progonjenim židovima sada je dobio jednu sasvim novu težinu.

Uz do sada poznate podatke o lažiranju teških bolesti ili smrti te skrivanju Židova kako bi ih spasili od logora i mučkih smrti, otkriveno je kako je hrabrim liječnicima na njihovom putu stajao i nacistički časnik poslan u NDH kako bi razriješio ”židovsko pitanje”.

“Danas smo imali priliku čuti i utvrditi istinitu ulogu blaženog kardinala Stepinca te uloge liječnika, djelatnika i časnih sestara ove bolnice. Želim se zahvaliti svima onima koji su omogućili da danas budemo ovdje i da otkrijemo spomen ploču koja je važna zbog povijesne istine te kako bismo iskazali zahvalu ljudima koju su riskirali vlastite živote kako bi spasili drugoga. Ovo je priča o plemenitim i dobrim ljudima koji su djelovali nažalost u strašnim i teškim vremenima kroz koje je Hrvatska prolazila.”  – izjavio je Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pokrovitelj ovog događaja.

Uz pomoć dobrih liječnika i časnih sestara KBC Sestre milosrdnice, za vrijeme Holokausta u bolnici je liječeno više od 250 Židova, a spašeno je više od 72 života. Stjepan Deutsch, otac Lee Deutch poznate kao hrvatska Anne Frank, samo je jedan od spašenih čija svjedočanstva govore o hrabrosti, dobroti i humanosti zaposlenika KBC Sestre milosrdnice.

„U Izraelu smo pronašli dvoje Židova koji su upravo zahvaljujući časnim sestrama rođeni u Zagrebu za vrijeme NDH. Jednome od njih je majka bila u vlaku za Aushwitz kada su je uhvatili trudovi. Izbačena je iz vagona, odvedena u KBC Sestre milosrdnice gdje je i rodila. Nakon nekoliko dana bila je policijska racija i časne su plahtom spustile majku i dijete, koji su oboje preživjeli. Ovo je samo jedna od priča iz tog mračnog razdoblja u kojima su časne sestre iz ove ustanove pokazale hrabrost i humanost.“ – otkrio je zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon koji se već niz godina bavi proučavanjem židovske povijesti i teških vremena tijekom Drugog svjetskog rata.

Upravo u čast hrabrosti, nesebičnosti i poštivanju načela struke, u KBC Sestre milosrdnice otkrivena je spomen ploča časnim sestrama i liječnicima koji su predvodili spašavanja. To su tadašnja ravnateljica bolnice Bogoljuba Jazvo, Vatroslav Florschutz, Aleksandar Blašković, Vilko Panac, Milan Žepić, Kurt Huhn i brojni drugi liječnici te časne sestre koji su im pomagali. Spomen ploču izradio je akademski kipar Petar Dolić, a postavljena je u atriju bolnice kako bi sve posjetitelje prilikom dolaska podsjetila na ovaj hvalevrijedan čin.

„Klinička bolnica Sestre milosrdnice je ustanova koja poštuje svoju tradiciju. Ovu kuću ustanovile su časne sestre 1846., njihovo geslo od početka je bilo Čast i milosrđe, a to je ostalo sve do danas. Drugi svjetski rat bio je jedan posebno mračan period čovječanstva, ali treba napomenuti i istaknuti da su čak i u to vrijeme bile ispričane prekrasne, humane priče. Primjer je djelovanje tadašnjih časnih sestara i liječnika koji su skrbili za Židove, liječili ih i skrivali od progona. Zamislite kakva je hrabrost jednog liječnika ili sestre bila potrebna za takvo nešto. O tome ne pričamo dovoljno i zato je današnja prigoda jako važna.” – istaknuo je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Mario Zovak.

Na svečanosti otkrivanja spomen ploče okupljenima su se obratili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, savjetnik Predsjednice RH za sport i zdravlje Tomislav Madžar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, vrhovna glavarica Sv. Vinka Paulskog S. Miroslava Bradica, zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon, likovni kritičar Milan Bešlić te domaćin, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr.sc. Mario Zovak, dr.med. Događaj su svojim dolaskom podržali i veleposlanik Izraela Ilan Mor, pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, akademik Zvonko Kusić, zamjenik ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Ivan Radić te brojni drugi.

Autor/Hina/Totalno.hr/Foto: KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR SESTRE MILOSRDNICE

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI