Milorad Dodik danas s Plenkovićem i Milanovićem: Dodik je kao član Karadžićeve ratne Narodne Skupštine javno podržao raketiranje Zagreba izjavivši da „Skupština pronađe opravdanje za raketiranje”. Hoće li se ispričati?

Milorad Dodik danas s Plenkovićem i Milanovićem: Dodik je kao član Karadžićeve ratne Narodne Skupštine javno podržao raketiranje Zagreba izjavivši da „Skupština pronađe opravdanje za raketiranje”. Hoće li se ispričati?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čelnik Republike Srpske Milorad Dodik boravit će danas u službenoj posjeti Zagrebu, gdje će se sastati sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Pitanje za Plenkovića i Milanovića glasi: Hoće li se Dodik ispričati zbog raketiranja Zagreba u domovinskom ratu?

Jedna od zanimljivosti na koju je dobro podsjetiti je i raketiranje Zagreba u svibnju 1995. u znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji ‘Bljesak’, kada su pobunjeni Srbi raketnim sustavom “Orkan” s kazetnim punjenjem napali središte Zagreba gdje je poginulo šestero ljudi.

Prvi projektili iz raketnog sustava ‘Orkan’ s kazetnim punjenjem na Zagreb su pali 2. svibnja u 10,23 sati, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i sljedeći dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika ‘Centar’ te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta.

U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno, 39 teško i 136 lakše., među njima i zagrebaška primabalerina Almira Osmanović. Opasnost za Zagrepčane predstavljalo je i oko 500 neeksplodiranih punjenja, tzv. zvončića, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za poraz u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama tada otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić kojega je Haaški sud, zbog zapovijedi da se raketira Zagreb, odnosno za ratni zločin, osudio na 35 godina zatvora. U spomen na žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Transkripti i tonski zapisi vanredne sjednice tadašnje Narodne skupštine Republike Srpske od 23. i 24. svibnja dokazuju da je u raketiranje Zagreba izravno bio umiješan i aktualni predsjednik RS-a i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je tada, kao član Karadžićeve ratne Narodne Skupštine javno podržao raketiranje Zagreba izjavivši da „Skupština pronađe opravdanje za raketiranje”.

Prema transkriptu koji je objavljen prije nekoliko godina, a čiju vjerodostojnost je potvrdio i Haški sud, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dao je otvorenu podršku da se “Zagreb mora tući”, ali i lukavo preporučio da se to javno ne treba govoriti, zaključivši i da se mora smijeniti tadašnji urednik RTV RS jer je “pustio nespretnu Martićevu izjavu”.

Radi se o sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske održane 23. i 24. maja 1995. godine pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine Momčila Krajišnika.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) još uvijek nije pokrenulo istragu protiv Dodika zbog umiješanosti u ovaj ratni zločin nad civilima Zagreba. Umeđuvremenu, za zločin raketiranja Zagreba, pravomoćnom odlukom Haškog suda osuđen je Milan Martić i to na 35 godine zatvora.

Kaznena prijava protiv Dodika podnesena je 2013., ali hrvatske vlasti od tada nisu ovaj slučaj pomakle s mrtve tačke. Prijavu protiv Dodika osobno je zaprimio tadašnji glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić.

Izuzev nekoliko odlazaka na utakmice njegovog košarkaškog kluba ‘Igokea’ i poslovnih sastanaka, Dodik nikada nije službeno posjetio Zagreb niti je ikada snosio bilo kakvu odgovornost zbog napada na glavni grad Republike Hrvatske.

Kava sa Vaskovićem i objašnjenje zašto se “ide sa HDZ-om”

Posjeta dolazi u osjetljivom, predizbornom trenutku, a očito je da je i rezultat dobrih odnosa i lobiranja predsjednika HDZ-a BiH, dr. Dragana Čovića koji svoga saveznika u pozitvinom svjetlu želi predstaviti službenom Zagrebu, a posebno nakon opet idiotske izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će “ako nastavi s pritiscima i suradnjom sa Dodikom, slučaj Komšić biti i na drugim razinama”.

Upravo ovakva tvrdnja dala je svjež vjetar u leđa i “posvjedočila opravdanost” saveza Dodik-Čović – Izetbegović je samo olakšao otvaranje vrata Zagreba Dodiku.

Istodobno se često zaboravlja da je podpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda i u mandatu predsjednika tog entiteta upravo Milorada Dodika, bio Emil Vlajki kojeg Hrvati također nisu birali, kao ni Komšića.

Podsjetimo na jednu benignu, ali vrlo značajnu kavu Dodika i novinara Slobodana Vaskovića, oštrog kritičara Dodikove vlasti, od prije nekoliko godina koji je o tom susretu pisao na svom blogu.

Dodik je pokazao da strepi od “napada” iz susjedne Hrvatske, kao članice EU-a. On je potvrdio da je, kako bi iste neutralizirao i spriječio, sklopio savez s najjačom političkom opcijom u Hrvata, HDZ-om BiH i predsjednikom Draganom Čovićem.

Ovo je predsjednik RS-a kazao u jednom od rijetkih razgovoru s banjalučkim novinarom-blogerom, njegovim najoštrijim kritičarom Slobodanom Vaskovićem.

Naime, kako je pisao Vasković o ovom susretu, na pitanje Dodika što on (Vasković) misli gdje je pogriješio, Vasković je odgovorio da je napravio dvije velike pogreške.

“Prva, da je trebalo jačati bošnjačko-srpske odnose, jer su to dva najjača naroda u BiH. Druga, što je “zalupio” vrata Zapadu i to nogom”, kazao je ovaj novinar Dodiku.

Nakon toga Dodik je odgovorio da nije pogriješio i da je “odluka da se ide s HDZ-om bila ključna po opstanak RS-a”, s čim se novinar Vasković nije složio.

Dodik mu je objasnio da su nakon odluke “da se ide sa HDZ-om, u posljednjih pet godina prestali svi napadi na Republiku Srpsku iz Hrvatske, koja je članica EU”, i da je “to njegov veliki uspjeh, koji je omogućio opstanak RS”.

Izgleda da je Dodik u ovom političkom manevru izvukao daleko veću korist od svog partnera koji je danas posvađan sa najjačom bošnjačkom strankom s kojom tvori vlast u Federacji, dok je istodobno politički udio Hrvata u RS-u skoro nepostojeća ili je ovisna od “milosti” SNSD-a.

Nered u “vlastitoj kući” sa daleko brojnijim Bošnjacima koji isto koriste i Hrvatima biraju predstavnike u vlasti kao odgovor na stalne prijepore, pa i dalje prijete “istom praksom” , “razapet” između dokazivanja EU i partrnera sklonijeg Srbiji i Rusiji, stalno, konstantno iseljavanje Hrvata i pozivi na ostanak ali bez argumentacije za alternativu, itd., itd. – zasigurno nije optimističan epilog ove, moglo bi se i kazati, Dodikove vrlo lukave, prijevare Čovića.

Ali, kasno je kukati za prolivenim mlijekom.

Dok prevladava mišljenje za Dodika kao neotesanog, netaktičnog i ispadima sklonog političara – on pokazuje da mu je to samo vrlo vješta krinka – uspio je “preveslati” i međunarodnu zajednicu bez koje nikada ne bi došao na vlast, uspio je nadmudriti očajnog Čovića zbog konstantno nerješivih problema sa Bošnjacima i njihove želje za dominacijom u Federaciji (dok istodobno Srbi potpuno dominiraju u RS-u), a sada će pokušati isto i sa Milanovićem i Plenkovićem i jasno je da se radi o dobro razrađenom i ciljanom planu.

Jedini koje nije uspio uvjeriti su SAD na čijoj crnoj listi je i danas. 

Službena posjeta Dodika hrvatskom predsjedniku i premijeru, koji je banjalučkom biskupu Franji Komarici rekao da mu je “bolje da ušuti” jer je govorio o teškom položaju Hrvata u RS-u, komentirao misu za bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali  da “ih je sve trebalo pobiti” (a koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora) itd, dolazi u vrijeme kada se u Hrvatskoj događa povijesna osuda svih zločina pričinjenih i od srpske i od hrvatske strane.

KAPA DOLJE ZA BAJU – Dodik prvi put službeno (Džaferović tvrdi privatno) dolazi kod Plenkovića i Milanovića. Hoće li biti riječi o raketiranju Zagreba?

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ republikainfo.com/ Foto: Screenshot/ Izvor/ Slobodna Bosna

 

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI