EK: 48 milijuna eura za dječju bolnicu Srebrnjak

EK: 48 milijuna eura za dječju bolnicu Srebrnjak

Projekt proširenja Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu sufinancira Europska unija u iznosu višem od 48 milijuna eura kako bi ta bolnica postla istraživački centar i specijalizirana poliklinika za dječje bolesti, priopćila je u utorak Europska komisija.

“Svrha je kohezijske politike EU-a poboljšati kvalitetu života, a u ovom slučaju spašavati živote. Zahvaljujući ovom projektu djeca u Hrvatskoj liječit će se u skladu s najnovijom medicinskom praksom, a hrvatski istraživači radit će u istraživačkom centru svjetskoga ranga u srcu Zagreba. Cilj je projekta i zadržati nadarene medicinske istraživače i liječnike u Hrvatskoj te se očekuje da će broj zaposlenih u bolnici porasti za 67 posto”, izjavio je povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

Rad centra obuhvaćat će područja medicine kao što su astma, alergije, reumatologija, kardiologija, pedijatrijska kirurgija, sportska medicina, rehabilitacija i klinička ispitivanja. Uz to, novi je centar projektiran u skladu sa standardima zaštite okoliša uz smanjenu proizvodnju otpada i potrošnju vode.

Projekt uključuje izgradnju zgrade od 15 000 četvornih metara i kupnju istraživačke i medicinske opreme kako bi se bolnica preobrazila u centar za klinička istraživanja gdje će se razvijati i upotrebljavati novi lijekovi. U centru, čiji se dovršetak planira u veljači 2022., liječit će se česte i kronične bolesti djece i adolescenata. (Hina)

Foto: Dječja Bolnica Srebrnjak

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI