Milanović u Petrinji na 30. obljetnici ustrojavanja Gromova:  “U vašim žilama teče stoljetno iskustvo i krv hrvatskih utvrda”

Milanović u Petrinji na 30. obljetnici ustrojavanja Gromova: “U vašim žilama teče stoljetno iskustvo i krv hrvatskih utvrda”

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u petak na svečanom obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ u Petrinji te je poručio da će se pri odlasku HV-a u međunarodne misije uvijek voditi računa o hrvatskim interesima.

Obilježavanje ustrojavanja „Gromova“ započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje kod spomenika poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“. Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH pri polaganju vijenca bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane domovinskog rata Marijan Mareković.

Svečano obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i uručenje beretki pripadnicima 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ održano je u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, a nakon uručivanja beretki, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju za Hrvatsku vojsku rekao je da je moderna vojska demokratske države, države ravnopravnih građana, koja sudjeluje u međunarodnim misijama.

„U međunarodnim misijama sudjelovat ćete i vi. U donošenju odluka kamo, kada, kako i u kojem sastavu ćemo ići, vodit ćemo računa o tome da prije svega štitimo hrvatske interese“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši da će Hrvatska vojska ići u one međunarodne misije gdje njezini vojnici mogu učiti, raditi na sebi te graditi svoje karijere. „Gdje se nećemo nepotrebno uplitati u tuđe sukobe i tuđe razmirice“, rekao je Predsjednik.

U tom smislu osvrnuo se na riječi prisege koju su vojnici položili: „Prisege, koju je netko sastavio, očito dobro razmišljajući, ‘U vašim žilama teče stoljetno iskustvo i krv hrvatskih utvrda’, tako je rečeno. A utvrde su uvijek branile. Rijetko je kada, ako je i ikada, u motivaciji naših vojski bila pohlepa i želja za tuđim. Utvrda, stoljećima od prvih hrvatskih kneževa i kraljeva, preko turskih osmanlijskih ratova do ovog zadnjeg rata. Uvijek utvrde, uvijek svoj na svome“, rekao je predsjednik Milanović. Poručio im je da kao vojnici i profesionalci svakodnevno rade na svojoj tjelesnoj spremi, znanju i obrazovanju.

„Vidimo kako se danas vode ratovi, kako se svijet komeša i kakve se promjene događaju tu pred nama. Ovo nije obično vrijeme i tom vremenu moramo biti prilagođeni cijelo vrijeme vodeći računa da jasno znamo definirati što su naši interesi, dokle možemo, preko čega ne možemo i koliko za to možemo odvojiti“, istaknuo je Predsjednik. U tom smislu, dodao je da Hrvatska vojska treba i mora biti opremljena na odgovarajući način.

„Dragi Gromovi, od danas ste pravi hrvatski vojnici. To je najorganiziranija organizacija u sustavu hrvatske države. To pokazuju i ovakve stvari, nesreće kao što je potres, što i nije osnovna stvar zbog koje ste se vi prihvatili i posvetili vojnom pozivu i tom teškom načinu života. Ali takve situacije pokazuju da je vojska najorganiziranija i da se na nju može s najvećom sigurnošću računati i na nju se osloniti“, zaključio je svoje obraćanje Predsjednik Republike na svečanom obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI