Milanović: “Socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo”

Milanović: “Socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je na facebooku u povodu smrti dvoipolgodišnje djevojčice koja je preminula od teških ozljeda za koje se sumnja da joj je zadala majka ustvrdio, kako zbog smrti djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovane obiteljskim nasiljem, vrh sustava socijalne skrbi treba imati snage priznati pogreške i preuzeti odgovornost te da socijalna skrb mora biti poseban ministarski resor.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj, posebice skrbi za djecu. Ovaj strašan događaj, za koji se cjelovita odgovornost mora tek utvrditi, traži ozbiljnu, sustavnu i ovoga puta neodgodivu intervenciju u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije, djecu. Pitanje je može li to postići sustav koji je, sada je jasno, zapušten. Fuzija resora kojom se pokušalo stvoriti dojam efikasnosti dovela je do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine. Čekajući postupke nadležnih institucija nakon ove tragedije želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti. Obveza je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi da napokon posluša i uvaži mišljenja i savjete educiranih ljudi s iskustvom u brizi za dobrobit djece. Zakoni i propisi koji će se donositi moraju na prvom mjestu imati sigurnost djece, jedino tako imat će smisla, a nadležno ministarstvo moći će opravdati posao koji mu je povjeren. Ako je to uopće moguće, jer sam duboko uvjeren da socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo”, poručio je Milanović.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI