Milanović o uhićenjima sudaca: To je sustav koji je HDZ-ov, to je sistemski poremećaj, ako su uhićena trojica sudaca ne radi se “o štriku, već o mreži”

Milanović o uhićenjima sudaca: To je sustav koji je HDZ-ov, to je sistemski poremećaj, ako su uhićena trojica sudaca ne radi se “o štriku, već o mreži”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je uhićenje triju sudaca iz Osijeka, rekavši kako smatra da je to sistemski poremećaj te da to pravosuđe štiti šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković te njegova bratija u stranci i Vladimir Šeks.

“Ne znam detalje, vidjet ćemo što će biti. Tri suca, mislim, to je sistemski poremećaj. Djeluje kao lupus, teža imunološka situacija. Puno je tri suca. Postoji jedna polufikcija da Vrhovni sud, kojem je pak osnivanjem Visokog kaznenog suda “oduzeto pola glave”, to je protuustavni i kad tad će biti promijenjeno i ukinuto. Da na čelu Vrhovnog suda je osoba, koja god, koja bi u određenim postupcima, stavom, gardom, mogla činiti razliku. To do sada nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Đurđević, a HDZ će očajnički, pod svaku cijenu pokušati minirati. Vidjet ćemo što će biti. To je HDZ-ovo pravosuđe, “jedan kroz jedan”. Tu razgovora nema. To Plenković štiti i njegova bratija i Šeks”, istaknuo je Milanović.

Predsjednik Milanović dodaje da ako su uhićena trojica sudaca da se ne radi “o štriku, već o mreži”.

“Vidjet ćemo, može i USKOK pogriješiti, ističe Milanović te dodaje: To je sustav koji je HDZ-ov. Sve je funkcioniralo kao po špagi, dok stvari nisu postale toliko javne da ih se više nije moglo skrivati. Onda je po ustaljenom obrascu reagirao “dobri i simpatični medo” – USKOK. A uskoci moraju biti uskoci, potpuno drugi mentalitet.

Milanović se osvrnuo i na Zlatu Đurđević i njezino izlaganje pred Odborom za pravosuđe u Hrvatskom saboru.

“To je očekivano. To su stranački ljudi, u Saboru naročito. To je očekivano kao plandovanje i krkanje predsjednika Vrhovnog suda sa svim HDZ-ovcima iz njegovog rodnog sela i okolice. To je očekivano u Hrvatskoj, kao što su očekivani i glasovi u saborskom Odboru. Zlata Đurđević je previše samostalna, uspravna i kompetentna da bi se oni usudili bilo kakvu osobu takvog profila uzeti. Orijentacija Zlate Đurđević je “straight”, ona je prohrvatska. Takvu osobu će oni minirati pošto-poto. To je pitanje opstanka HDZ-a, kaže predsjednik Milanović.

Milanović je rekao i da mu nije jasno zašto su neki protiv Zlate Đurđević.

“Ovo je vrlo ozbiljno pitanje, zašto si protiv nje? Nije prekršila zakon. Zato što je nekompetentna? E nije. Zato što je žena? Zato što je zastupala RH u nekoliko predmeta. Bila je protiv mene u predmetu “lex Perković”. Zato što nije iz HDZ-a? Zato ste protiv, pita se Milanović.

Autor/ Totalno/ Izvor/ N1/ HRT/ Foto: Screenshot N1

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI