Milanović na Ruđeru: Bez pametnog ulaganja i dobrog menadžmenta ne bi bilo razvoja Instituta

Milanović na Ruđeru: Bez pametnog ulaganja i dobrog menadžmenta ne bi bilo razvoja Instituta

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović povodom obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije koji se obilježava 10. srpnja, obišao je u petak Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore Instituta Ruđer Bošković te je izrazio pohvale onome što je vidio i uvjerenje u dobre rezultate istraživanja, izvjestio je ured predsjednika.

U najvećem hrvatskom znanstveno-istraživačkom centru multidisciplinarnog karaktera, predsjednik Milanović obišao je jedinicu smještenu u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković. Voditelj Laboratorija i Istraživačke jedinice za fiziku i tehnologiju ionskih snopova Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore Milko Jakšić upoznao je Predsjednika s aktivnostima i istraživanjima centra, a Predsjednik je i obišao trenutno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenja u Hrvatskoj – sustav Tandem akceleratora.

Nakon obilaska Laboratorija za interakcije ionskih snopova predsjednik Milanović rekao je da je Institut Ruđer Bošković primjer dobre strane Europske unije. Uvjerio se kako su „ulaganja velika i bez tih novaca, pametnog ulaganja i dobrog menadžmenta, koji očito u Institutu postoji zadnjih godina“ razvoja IRB ne bi bilo.

„Ovo je primjer kada možete kupiti sto dijelova koje ne znate sastaviti i ne znate što ćete s njima. Ovo nije nekakav običan tvornički pogon koji kupite, dovedete tehnologa i proizvodnja krene, jer ukoliko nisi majstor zanata ovo ne služi ničemu“, rekao je predsjednik Milanović. Za Institut je rekao da je jedan od najboljih u Europi. „Naravno, postoje veliki, jaki, bogati i ne možemo se mi s time, i ne trebamo se, pokušati mjeriti, ali u nekim segmentima ovog znanja tehnologije i pameti Institut je stvarno dobar“, zaključio je Predsjednik.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith izrazio je zadovoljstvo posjetom Predsjednika Republike istaknuvši da je posjet uoči obilježavanja rođendana Nikole Tesle i dana znanosti, tehnologije i inovacije dobar trenutak da se podsjetimo na važnost znanosti u svakodnevnom životu. Istaknuo je važnost dugogodišnjeg rada i istraživanja na današnje izazove s kojima se suočavamo. „To je dio koji nije uvijek na vidiku, ali treba razumjeti da svi ti ljudi koji stalno uče da bi mogli biti u stanju odgovoriti na te izazove, a investicija iz Europskih strukturnih fondova, Ruđer će pretvoriti u novu tvornicu znanja. Tu je desetljeće rada i truda i to je investicija koja će se višestruko vratiti“, rekao je ravnatelj Instituta.

Na Institutu Ruđer Bošković predsjednik Milanović održao je radni sastanak s predstavnicima Instituta na kojem su bili ravnatelj David Matthew Smith, predsjednica Znanstvenog vijeća Instituta Ruđer Bošković Iva Bogdanović Radović te pomoćnice ravnatelja Instituta Ivanka Jerić i Marijeta Kralj. Na sastanku je Predsjedniku Milanoviću prezentiran znanstveno-istraživački rad Instituta u području prirodnih, biomedicinskih i tehničkih znanosti. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI