Milanović i Gotovina obilježili 28. godišnjicu pogibije stožernog brigadira Tigrova Damira Tomljanovića – Gavrana

Milanović i Gotovina obilježili 28. godišnjicu pogibije stožernog brigadira Tigrova Damira Tomljanovića – Gavrana

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u četvrtak hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na mjesnom groblju u Krivom Putu na obilježavanju 28. godišnjice pogibije hrvatskog branitelja, stožernog brigadira Hrvatske vojske Damira Tomljanovića Gavrana.

Junak Domovinskog rata Damir Tomljanović – Gavran poginuo je 17. veljače 1994. tijekom izviđanja na Velebitu, a komemoracija je održana na mjesnom groblju u Krivom Putu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Obilježavanju su nazočili i vijence položili Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, uz kojega su bili posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina.

Osim predsjednika Milanovića, počast su odali članovi Tomljanovićeve obitelji, članovi Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, izaslanici ministra hrvatskih branitelja i ministra obrane, predstavnici braniteljskih udruga te lokalnih vlasti. Okupljenima se obratio predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ Ilija Vučemilović Šimunović, izvjestio je ured predsjednika.

Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca i paljenju svijeće u spomen na stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana bili su posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina.

General Ante Gotovina izjavio je nakon polaganja vijenaca da je “prošlo 28 godina od kada nas je napustio prijatelj i suborac Damir Tomljanović Gavran, vrhunski vojnik i zapovjednik, mlad čovjek”.

On je jedan u mnoštvu mladih koji su dali svoj život da bismo imali suverenu, slobodnu i sigurnu domovinu, to obilježavamo i ne smijemo zaboraviti, kazao je Gotovina.

Gotovina je naglasio da je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti te da na njemu gradimo sve što imamo i našu sigurnost, prenosi HINA.

Istaknuo je da je važno imati mlade ljude, vojnike spremne da obrane svoju domovinu kada ona to od njih traži.

Gotovina je rekao i da je Gavran u srcima vojnika, ljudi koji su bili s njim, ostao zauvijek.

Mnogi su dali svoje živote, a Damir je bio jedan od primjera, bio je zapovjednik, on ih je vodio, rekao je Gotovina je ističući da u sjećanje na njega njegovo ime, među mnogima, nosi i gardijsko središte za obuku časnika i zapovjednika.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI