Andrija Mikulić: Nikome neću dopustiti da radi cirkus od Skupštine grada Zagreba

Andrija Mikulić: Nikome neću dopustiti da radi cirkus od Skupštine grada Zagreba

Tema dana u Gradskoj skupštini bila je izbacivanje gradskog zastupnika Tomislava Tomaševića iz inicijative Zagreb je naš. On je izbačen s aktualnog sata na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, ustvrdio je da se u Zagrebu “vlada apsolutistički”. Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ)rekao je kako nikome neće dopustiti da radi cirkus od Gradske skupštine.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić rekao je, odgovarajući na pitanje novinara je li izbacivanjem Tomaševića zaštitio gradonačelnika, kako on od kada su se dogovorili da će se decidirano držati svakog članka i stavka Poslovnika nije napravio niti jedan propust. Podsjetio je da su zastupnici većinom potvrdili da nije bilo povrede Poslovnika.

“Dok sam predsjednik, prvi među jednakima u Skupštini, nikome neću dopustiti da radi cirkus od Skupštine grada Zagreba. Ovo je drugi parlament Republike Hrvatske i ovdje ćemo se dostojanstveno, korektno i pošteno ponašati. Prema tome, oni koji to ne shvaćaju, morat će malo bolje proučiti odredbe Poslovnika zagrebačke Gradske skupštine”, rekao je Mikulić.

“Išao sam vrlo tolerantno, upozorio sam, pa dao drugo upozorenje, odnosno opomenu s oduzimanjem riječi. Kako biste tumačili da jedan od 51 zastupnika uzurpira govornicu i ne želi se maknuti od govornice? Ovo je institucija, nije ovo ulica”, rekao je.

Na pitanje je li mogao pokazati malo fleksibilnosti s obzirom na to da je gradonačelnik govorio duže nego što je dopušteno, pa mu je to pustio, Mikulić je odgovorio kako to nije točno.

“Svima sam tolerirao određeni broj sekundi nakon crvene lampice i zvučnog signala. Prema tome, moramo imati ista pravila za sve, bez obzira na to je li pozicija ili opozicija. I dok ja predsjedam, pravila će biti ista. To što se netko ne slaže s identičnim stavovima i pravilima, to je problem onih koji se ne slažu. Prema tome, ima puno boljih i kvalitetnijih načina kad se postavi pitanje da se dođe do odgovora”, rekao je te poručio da nitko neće uzurpirati Gradsku skupštinu i govornicu. “Svi imamo ista pravila i po istim pravilima se moramo jednostavno ponašati, pa to je opća kultura”, dodao je. Zaključio je kako nije zlorabljen Poslovnik, samo je primjenjivan svaki članak i stavak, kao što su to htjeli kolege iz oporbe s Mišićem na čelu, a on se jednostavno toga drži jer mu je posao da čuva red zajedno sa zastupnicima na sjednici.

Potvrdio je da nije podupro “skidanje” s dnevnog reda prijedloga gradonačelnika o smanjenju plaća pročelnika i posebnih savjetnika, i to ne zato što je taj prijedlog također došao od oporbe, nego zato što drže da je dobro da se o tome razgovara i da svaki put iznose stavove koje o tome imaju.

“Ovaj put ću demantirati kolegu Tomaševića koji kaže da sam ja na tiskovnoj vama govorio jedno, a da podržavamo nešto drugo. Ne, mi ćemo i ovaj put biti protiv smanjenja plaća na temelju prijedloga gradonačelnika. Dakle, mi smo jako vjerodostojni i svaki put se držimo onoga što smo prvi put odlučili. Prema tome, ne vidim tu problem”, rekao je Mikulić.

“Dakle, poruka svima – držimo se Poslovnika i reda i problema biti neće”, istaknuo je.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI