Mike Pompeo: SAD ostaje angažiran oko Bosne i Hercegovine

Mike Pompeo: SAD ostaje angažiran oko Bosne i Hercegovine

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je rekao da će se Sjedinjene Države nastaviti ozbiljno angažirati oko Bosne i Hercegovine, nakon što ga je hrvatski državni vrh u Dubrovniku upoznao s pogledom službenog Zagreba na političku situaciju u toj državi.

Premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman s Pompeom su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči lokalnih izbora.

Naglasili su potrebu „adekvatne i legitimne zastupljenosti hrvatskog naroda” u političkim institucijama BiH, odnosno poštivanja Daytonsko-pariškog sporazuma potpisanog prije 25 godina.

Premijer je to rekao u tjednu kad su Zagreb posjetili čelnici najveće bošnjačke i hrvatske stranke u BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te oko dva tjedna nakon što je hrvatsku prijestolnicu posjetio srpski predstavnik u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik.

„Nastavit ćemo se ozbiljno angažirati oko BiH”, poručio je američki šef diplomacije, priznavši kako se na složenost te države ne može u potpunosti osvrnuti u „par minuta” konferencije za medije.

„Osigurat ćemo da se tamo postigne dobar ishod za Europu, za Hrvate i ljude regije”, kazao je Pompeo i dodao da je SAD „nevjerojatno diplomatski angažiran” na jugoistoku Europe.

Hrvatska treba biti ponosna

Pozdravio je „hrvatsku ulogu kao snagu stabilnosti” na tom području, ali i u Europi, pa pohvalio hrvatsko predsjedanje Europskom unijom tijekom kojeg je uspješno posredovala koordiniranom suradnjom EU-a i SAD-a oko koronavirusa te otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u ožujku.

„To su oboje nevjerojatna postignuća i trebate biti jako ponosni”.

Pompeo je rekao i kako Hrvatska ima „važnu ulogu u energetskom sektoru” i da će početak rada LNG terminala u siječnju iduće godine dovesti do „istinske energetske sigurnosti” Hrvatske.

Plenković je dodao da će terminal na Krku staviti Hrvatsku na energetsku kartu Europe i privući američke tvrtke.

Pompeo je zahvalio na suradnji unutar NATO saveza i za hrvatska izdvajanja za obranu. Vlada je krajem prošle godine preuzela obećanje da će do 2024. doći do dva posto izdvajanja za taj sektor iz proračuna, što je zahtjev što je američka vlada postavila svim članicama Sjevernoatlantskog saveza.

Pozdravio je ono što je nazvao „gospodarskim reformama”, uključujući „pojednostavljenje otvaranja tvrtki”.

„Kad poslovna klima postane još konkurentnija, SAD očekuje i jačanje ekonomske suradnje dviju država”, rekao je Pompeo.

Želje za Trumpovo ozdravljenje

Američki državni tajnik posjet Dubrovniku započeo je šetnjom njegovim starim gradom, a na konferenciji je naglasio da shvaća zašto američki turisti u velikom broju dolaze u grad.

Plenković je rekao da je prošle godine bilo 650 tisuća, a ove zbog koronavirusa samo 35 tisuća američkih turista, pa izrazio se da će nakon pandemije Hrvatska, odnosno Dubrovnik prema američkom gradu Philadelphiji imati i više od jedne izravne zrakoplovne linije.

Hrvatski premijer je zaželio što brži oporavak američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegove supruge Melanije koji su zaraženi koronavirusom, na čemu mu je Pompeo zahvalio.  (Hina)

Foto: U.S. Embassy Zagreb/ Department of the State

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI