Ministar Davor Božinović: U borbi protiv ilegalnih migracija najvažnija je suradnja u susjedstvu

Ministar Davor Božinović: U borbi protiv ilegalnih migracija najvažnija je suradnja u susjedstvu

Ilegalne migrante može zaustaviti samo dobro obučena i opremljena granična policija te suradnja sa svim državama u susjedstvu od kojih svaka treba preuzeti svoj dio tereta, izjavio je u petak u Zagrebu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ) nakon sastanka s albanskim kolegom Fatmirom Xhafajem.

Hrvatska od prvoga dana nije sklona postavljanju žica jer žice nisu nikoga zaustavile. Zaustaviti može samo dobro obučena, dobro opremljena granična policija i suradnja sa svim državama od kojih svaka treba preuzeti svoj dio tereta po ovom pitanju, rekao je ministar Božinović u izjavi za novinare.

Ministar Božinović je ponovio da današnja situacija nije migrantska kriza iz 2015. niti se radi o tolikom broju migranata.

Albanski ministar unutarnjih poslova Xhafaj kazao je da dvije zemlje danas surađuju u borbi protiv različitih izazova, među kojima su i ilegalne migracije. U usporedbi s prošlom godinom, Albanija je 2018. zabilježila porast ilegalnih migranata.


Naša nastojanja, nastojanja naših dviju zemalja nisu dovoljna kada je riječ o migrantskoj krizi ,ustvrdio je Xhafaj dodavši da je za to potrebna i jako važna pomoć EU-a.

Ministar Božinović je kazao kako se transnacionalna pitanja mogu učinkovito rješavati samo u suradnji s drugima, sa susjedima i u međunarodnoj suradnji.

Što se tiče ilegalnih migracija, Hrvatska želi pomoći Albaniji u nošenju s tim problemom jer je on važan i za Albaniju, ali i za Hrvatsku i EU, rekao je Božinović istaknuvši važnost provođenja sporazuma o readmisiji.

Hrvatska traži i tražit će da EU dodatno pomogne graničnim službama država u regiji pa tako i Albanije.

Ponovio je da Hrvatska u ovom dijelu Europe ima daleko najjaču graničnu policiju te da će uskoro će imati 6300 pripadnika granične policije.

Upitan hoće li RH tražiti pomoć od EU-a u borbi protiv ilegalnih migracija, Božinović je odgovorio da je to izazov u kojemu se “ne mogu postići krajnji rezultati kojima svi teže a to je da migrantski tokovi budu u potpunosti kontrolirani i zakoniti, ukoliko se ne uspostavi suradnja u širim i u regionalnim okvirima”.

Albanski ministar zahvalio je Hrvatskoj na pomoći u približavanju euroatlantskim integracijama kao i svoj drugoj potpori koju pruža rekavši da je za Albance ona bila i ostala uzor na putu prema EU-u.

Ocijenivši odnose između dviju zemalja izvrsnim, Xhafaj je izrazio nadu da će suradnja ubuduće biti još i bolja i plodonosnija. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI