Michel: Rusija ne ugrožava samo Ukrajinu, već europski mir i međunarodni poredak

Michel: Rusija ne ugrožava samo Ukrajinu, već europski mir i međunarodni poredak

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je u srijedu da Rusija svojom politikom ne ugrožava samo integritet Ukrajine, već i europski mir te međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Michel je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izjavio da je Rusija rasporedila vojne snage “bez presedana” na granici s Ukrajinom te da je riječ o “agresivnom i prijetećem ponašanju”.

“Takvo ponašanje ne potkopava samo stabilnost i integritet Ukrajine, već mir i sigurnost Europe te međunarodnog sustava temeljenog na pravilima”, istaknuo je Michel.

Ipak, rekao je kako je jučerašnjim povlačenjem dijela postrojbi Rusija signalizirala da je spremna za diplomaciju.

“Apeliram na Rusiju da poduzme konkretne i opipljive korake prema deeskalaciji. To je preduvjet za iskren politički dijalog. Nema diplomacije s jedne strane, dok se s druge strane gomilaju postrojbe”, kazao je.

Rusija je u utorak povukla dio snaga raspoređenih blizu granice s Ukrajinom. Ukrajinski ministar vanjskih poslova nakon toga je izjavio da je Kijev „zajedno s našim partnerima“ spriječio eskalaciju.

SAD i NATO saveznici optužuju Rusiju da priprema novi napad na Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014. , a te optužbe Rusija niječe.

Kremlj zahtijeva da NATO ograniči sve aktivnosti u istočnoj Europi i obeća da neće primiti bivše sovjetske republike – kao što je Ukrajina – kao nove članice. Moskva također zahtijeva zabranu raspoređivanja oružanih sustava, uključujući američki proturaketni sustav, blizu ruskih granica.

Izvor/ Hina/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI