Michel prenio Putinu osudu EU-a ruskih provokativnih poteza

Michel prenio Putinu osudu EU-a ruskih provokativnih poteza

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel telefonski je u ponedjeljak razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i prenio mu zaključke prošlomjesečnog samita u kojima su osuđene ruske “nelegalne, provokativne i remetilačke aktivnosti” protiv EU-a, njezinih članica i ostalih.

“EU ostaje ujedinjen i solidaran u suočavanju s takvim postupcima. Odnosi EU-a i Rusije su na niskoj razini. Ova situacija ili njezino pogoršavanje nije ni u čijem interesu”, kaže se u priopćenju Europskog vijeća.

Michel je također ponovio “nepokolebljivu potporu EU ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti unutar njezinih međunarodno priznatih granica”.

U razgovoru je bilo riječi i o prisilnom slijetanju Ryanairova zrakoplova, koji su bjeloruske vlasti prisilile na slijetanje u Minsk i uhitile bjeloruskog novinara i njegovu djevojku koji su se nalazili u zrakoplovu.

“Predsjednik Michel je naglasio da bjeloruske vlasti moraju osloboditi političke zatvorenike, prestati s represijom i nasiljem i pokrenuti uključivi nacionalni dijalog. Rusija može imati važnu ulogu u podršci mirnom rješavanju krize”, kaže se u Michelovu priopćenju.

Dvojica predsjednika također su razgovarala o Libiji, armensko-azerskom sukobu, pandemiji covida-19, cjepivima i ostalim globalnim pitanjima. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI