Michel ponovno izabran za predsjednika Europskog vijeća

Michel ponovno izabran za predsjednika Europskog vijeća

Čelnici 27 država članica u četvrtak su na početku dvodnevnog samita jednoglasno produljili mandat predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu na još dvije i pol godine

Predsjednik Europskog vijeća bira se na mandat od 2,5 godine, koji se jednom može obnoviti. Michel je započeo svoj prvi mandat 1. prosinca 2019. godine.

Funkcija predsjednika Europskog vijeća uvedena je stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora. Europsko vijeće bira predsjednika kvalificiranom većinom na mandat od 2,5 godine koji se može jednom obnoviti.

Europsko vijeće je najviše je političko tijelo koje okuplja šefove država ili vlada. Prije Lisabonskog ugovora samitima EU-a predsjedao je čelnik države koja je obnašala rotirajuće predsjedništvo. Europsko vijeće treba razlikovati od Vijeća EU-a. Prvo je najviše političko tijelo, a drugo čini ministri država članica i ono je, za razliku od Europskog vijeća, zakonodavno tijelo.

Michel, bivši belgijski premijer, treći je predsjednik Europskog vijeća, nakon također Belgijanca i bivšeg premijera Hermana Van Rompuya i bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI