Nova metodologija: RH uvjerena u otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom

Nova metodologija: RH uvjerena u otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom

Hrvatska vlada uvjerena je da će nova metodologija proširenja EU-a omogućiti Europskom vijeću da ispravi prošlogodišnju odluku i otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kako se navodi u priopćenju Banskih dvora, metodologija koju je danas predložila Europska komisija “dobar je korak u daljnjoj evoluciji pregovaračkog procesa, koji vodi podjednako računa o interesima svih strana, država kandidata i članica Europske unije”.

Prema novoj metodologiji, pregovaračka poglavlja se dijele u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster koji bi se trebao prvi otvoriti i zadnji zatvoriti uključuje vladavinu prava, ekonomske kriterije i reformu javne uprave.

Ostalih pet klastera su unutarnje tržište, konkurentnost i uključiv rast, zeleni program i održiva povezivost, resursi, poljoprivreda i kohezija te vanjski odnosi. Također, više klastera može biti istovremeno otvoreno.

Komisija predlaže i odlučnije mjere kojima bi se sankcionirala svaka ozbiljna ili dugotrajna stagnacija ili nazadovanje u provedbi reformi i ispunjavanju uvjeta pristupnog procesa. Pregovori u određenim područjima mogli bi se pauzirati, ili čak potpuno obustaviti, a već zatvorena poglavlja mogla bi se ponovno otvoriti.

Nova metodologija “potvrđuje da proširenje ostaje jedna od ključnih politika EU-a, koja je u političkom, sigurnosnom i gospodarskom interesu Unije”, navodi zemlja predsjedavajuća EU-om.

Ta metodologija može se ugraditi i u postojeće pregovaračke okvire za Crnu Goru i Srbiju, uz prethodni pristanak tih država, dodaje se u priopćenju.

“Novi prijedlog uklapa se u ciljeve sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a i država zapadnog Balkana koji će se početkom svibnja održati u Zagrebu”, ističu iz hrvatske vlade.

Pariz je u listopadu prošle godine blokirao otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom protivno želji većine drugih europskih prijestolnica i procjeni Europske komisije da su obje zemlje napravile svoju domaću zadaću.

Tu blokadu većina zemalja članica i čelnika europskih institucija nazvali su “povijesnom pogreškom”, između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu. Hrvatska je također bila zemljama koja je glasno ukazivala da je to pogrešna odluka.

Francuska je, međutim, ustrajala u tome da EU mora promijeniti metodologiju pregovora i naglašavala da nijedna od njih ne čini dovoljno u borbi s korupcijom.

Glavni francuski zahtjev bio je ta proces pregovora može biti reverzibilan ako kandidatkinja za članstvo počne nazadovati u ispunjenju europskih standarda, kao što se zadnjih godina događa s Turskom. U tom slučaju pregovori bi se mogli suspendirati u cijelosti ili djelomično, a smanjilo bi se i europsko financiranje.

Današnji prijedlog Komisije gotovo pa ispunjava sve francuske zahtjeve.

Hrvatska se nada da će Sjeverna Makedonija i Albanija zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, sada kada je njihov tijek postrožen, dobiti za njezina predsjedanja Unijom, točnije na zagrebačkom sastanku na vrhu u svibnju. (Hina)

Foto: PRESS VLADA RH/ EU

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI