Mesić i Kolenac dopremili pomoć Petrinji i pozvali sve da se pridruže: “Ovo je malo ali pružit ćemo još”

Mesić i Kolenac dopremili pomoć Petrinji i pozvali sve da se pridruže: “Ovo je malo ali pružit ćemo još”

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i hrvatski poduzetnik Stjepan Kolenac, koji je iz Beča Petrinji dopremio pošiljku humanitarne pomoći, obišli su u subotu porušeni grad te pozvali sve hrvatske prijatelje da se pridruže pomoći stradalom području.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović zahvalio je na pomoći i poručio da je katastrofa Petrinje i Sisačko-moslavačke županije, koja se nadovezala na stradanja u Domovinskom ratu, a potom i u gubitku više od 20 tisuća radnih mjesta, stvorila veliki senzibilitet svih ljudi koji dolaze pomoći.

Svaki čovjek na stradalom području traži zadovoljenje svojih potreba, ustvrdio je i dodao da kroz brze procedure, oslanjajući se na EU, treba obnoviti grad i Županiju, a građane i poduzetnike osloboditi niza poreza kako bi imali određene prednosti za ostati živjeti na tom području.

Dumbović je najavio i da će Gradsko vijeće najvjerojatnije donijeti odluku da građani “barem pet-šest mjeseci” ne plaćaju vodu i komunalne doprinose. Stav je, kaže, da pomoć od 35 milijuna kuna koju je Petrinja dobila od države, bude preusmjerena i da se omogući građanima da imaju besplatnu vodu te da nemaju doprinosa.

„Nemamo od koga uzeti, grad je uništen, ni jedna ustanova ne radi, krećemo ne od nule, prvo moramo srušiti pa graditi, ali od armiranog betona“, kazao je Dumbović.

Stipe Mesić je rekao da se razmjeri razaranja vide tek kad se dođe u grad.

Ovo je stari grad koji ima svoju povijest i značaj i ne bi bilo dobro da se obnavlja na stihijski način, nego da se Petrinja obnovi onako kako je izgledala, ali s novim materijalima i sigurno te da građani koji žele živjeti budu sigurni i da se imaju gdje vratiti, naglasio je.

Štefan Kolenac ističe pak kako je pomoć koju su dopremili “jako mala” u odnosu na ono što je vidio da treba.

“Nadam se da će ovo vidjeti i drugi i pridružiti se. Ovo je malo ali pružit ćemo još”, kazao je i pozvao sve hrvatske državljane koji žive vani “a koji imaju ikakvu mogućnost neka pomognu”, jer je u Petrinji trenutno potrebno sve. (Hina)

Foto: Screenshot/ Izvor/ HINA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI