Merkel situaciju u Afganistanu nazvala “gorkom, dramatičnom, zastrašujućom”

Merkel situaciju u Afganistanu nazvala “gorkom, dramatičnom, zastrašujućom”

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je situaciju u Afganistanu u svjetlu talibanskog preuzimanja vlasti “gorkom, dramatičnom i zastrašujućom”.

Merkel je svoje mračne procjene izrekla na konferenciji za medije u Berlinu, održanoj dan nakon što je prozapadno orijentirana vlada u Afganistanu pala pred talibanskim pobunjenicima.

“To je strašan razvoj događaja za milijune Afganistanaca koji žele liberalnije društvo”, kazala je njemačka kancelarka.

Mislim na bol obitelji vojnika koji su tamo izgubili život boreći se, a sada se sve čini tako beznadno, kazala je Merkel.

Kancelarka je također rekla da je sada potrebno pomoći susjednim zemljama u koje će stići izbjeglice, dodavši da se to posebno odnosi na Pakistan.

Vlada se fokusirala na izvlačenje njemačkih državljana i afganistanskog osoblja koje je radilo za njemačka ministarstva i vojsku, kazala je Merkel dodajući da kaotična situacija u Kabulu tu operaciju čini “iznimno teškom”.

Merkel je rekla da je u kontaktu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom oko krize koja je u tijeku i najavila da će vjerojatno biti sazvano posebno zasjedanje Europskog vijeća posvećeno Afganistanu.

Dodala je da će s Macronom koordinirati planove evakuacije.

Razvoj situacije u Afganistanu je gorak za Afganistance, ali i za Nijemce i saveznike koji su se tamo borili protiv terorizma, istaknula je Merkel.

Njemačka mora hitno evakuirati do 10.000 ljudi iz Afganistana prema kojima ima odgovornost, kazala je nešto ranije njemačka kancelarka u razgovoru iza zatvorenih vrata sa svojim stranačkim kolegama.

“Svjedočimo teškim vremenima. Sad se moramo usredotočiti na misiju spašavanja”, rekla je Merkel.

Po njezinim riječima u toj brojci je i 2.500 pripadnika afganistanskog osoblja kao i aktivista za ljudska prava, odvjetnika i drugih za koje se smatra da su izloženi riziku ako ostanu u zemlji.

Izvor/ Hina/ Foto: NATO/ AFP 2021 / Emmanuel DUNAND

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI