Angela Merkel: “Makedonija i Grčka nikada dosad nisu bile tako blizu rješenju spora”

Angela Merkel: “Makedonija i Grčka nikada dosad nisu bile tako blizu rješenju spora”

Makedonija i Grčka još nikada nisu bile tako blizu rješenju sukoba oko imena Makedonije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu nakon susreta s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom u Berlinu.

„Rekla bih da u posljednjih deset godina rješenje nikada još nije bilo toliko na dohvat ruke kao sada“, rekla je Merkel nakon susreta sa Zaevom i objasnila kako je o toj temi jučer razgovarala i s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Ona je objasnila kako se njezina vlada raduje činjenici da je u Skopju zavladala drugačija politička klima.

„Sretna sam i s olakšanjem doživljavam činjenicu da je s vladom premijera Zaeva sad ponovno došlo do pomaka u pregovorima“, rekla je Merkel.

Ona je naglasila kako je Njemačka oduvijek stajala iz europske perspektive zemljama zapadnog Balkana pa tako i Makedonije.

„Europska perspektiva za zemlje zapadnog Balkana je nešto što smo uvijek podržavali. Po prvi put imam osjećaj da su obje strane sada zainteresirane za rješenje ovog pitanja“, rekla je Merkel.

Ona je istodobno ukazala na potrebne reforme, prije svega pravosuđa. Zauzvrat bi trebala biti ubrzana pomoć Europske unije za infrastrukturne projekte.

„Ljudima nisu važni treće ili četvrte studije o izvedivosti, nego ih zanima kada će biti izgrađeni prvi kilometri autoceste. Tako je bilo i nakon ujedinjenja Njemačke“, rekla je Merkel.

U svezi sa sve jačim zanimanjem sila poput Rusije, Turske ili Kine za ovaj dio Europe, Merkel i Zaev su objasnili da kineske investicije nisu same po sebi problematične, ali bi bilo problematično njihovo vezivanje uz neke političke uvjete.

Zaev je objasnio kako članstvu Makedonije u Europskoj uniji i NATO savezu „nema alternative“.

„Makedonija će sada provesti reforme koje su potrebne za ostvarenje tog cilja“, rekao je Zaev nakon susreta s njemačkom kancelarkom.

Autor/H/B.B.

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI