Merkel: Dogovor EU o fondu oporavka pokazuje odlučnost bloka

Merkel: Dogovor EU o fondu oporavka pokazuje odlučnost bloka

Sporazum o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa pokazuje da je blok sposoban djelovati zajednički pa i tijekom najjačih kriza, kao i njegovu volju da krene novim putevima u izvanrednim okolnostima, kazala je u utorak ujutro njemačka kancelarka Angela Merkel nakon postizanja dogovora o financijskom planu oporavka EU.

“Ovo je važan signal preko europskih granica o tome da je EU, i uz sve (zemlje članice EU) s različitom pozadinom, sposobna poduzeti akciju”, kazala je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjeda Unijom u drugoj polovici godine.

Sporazum EU o planu oporavka nakon krize izazvane Covidom19 razlog je za slavlje jer pokazuje koliko su se europske zemlje približile, kazao je u svojim prvim ocjenama u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Mislim da vrlo legitimno možemo slaviti”, kazao je Macron. Po njegovim riječima, dogovor je postignut nakon dugih i teških pregovora, tijekom kojih je trebalo raditi ustupke kako bi se pridobile i zemlje članice čiji su prigovori blokirali postizanje dogovora.

No ustupci su bili proporcionalni i potrebni kako bi se postigalo plan koji će biti dovoljno učinkovit, dodao je.

“Ne postoji tako nešto kao što je savršen svijet, no napravili smo napredak”, izjavio je Macron.

Nizozemski premijer  Mark Rutte kazao je u utorak kako su njegovi odnosi s ostalim čelnicima EU ostali jaki unatoč danima dugih i teških pregovora oko fonda za oporavak Europske unije od pandemije koronavirusa.

“Svi smo mi profesionalci, možemo podnijeti nekoliko udaraca”, kazao je Rutte novinarima nakon što je objavljeno da je postignut dogovor, referirajući se između ostalog i na neposredne, izravne prozivke njega osobno, koje mu je tijekom pregovora uputio mađarski premijer Victor Orban. Nizozemska je bila jedna od četiri tzv. štedljive zemlje, kojima je bio sporan prvotni prijedlog visine nepovratnih sredstava za pomoć europskim gospodarstvima.

“Sretan sam s ovim dogovorom, ne vidim nikakva razočarenja u njemu”, dodao je Rutte.

Europska unija dogovorila je “ambiciozan” fond oporavka nakon pandemije koronavirusa koji će joj omogućiti da se suoči s koronakrizom “snažno i učinkovito”, ocijenio je talijanski premijer Giuseppe Conte, čija je zemlja bila jedna od najteže pogođenih pandemijom koronaviorusa.

“Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću”, kazao je talijanski premijer.

Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima.

Čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

“Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel”, u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI