JAČANJE SURADNJE: Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak potpisao Memorandum o suglasnosti s Policijskom školom Szeged u Mađarskoj

JAČANJE SURADNJE: Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak potpisao Memorandum o suglasnosti s Policijskom školom Szeged u Mađarskoj

U mađarskom Szegedu 17. siječnja, načelnik zagrebačke Policijske akademije Dubravko Novak i načelnik Policijske škole Szeged dr. Csaba Bardócz potpisali su Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području obrazovanja i istraživanja između dviju akademija, koji će biti osnova buduće razmjene znanja, iskustava, nastavnog osoblja i učenika, odnosno studenata, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

“Veseli me što smo potpisali Memorandum o suglasnosti, međutim naša je želja što prije početi operativno surađivati. Memorandumi su prvi korak iza kojeg mora slijediti konkretna suradnja”, rekao je načelnik Policijske akademije u Zagrebu Dubravko Novak.

Okvir suradnje s Policijskom školom Szeged dogovoren je u listopadu 2019. godine u Zagrebu, kad su Policijsku akademiju posjetili zamjenik Policijske škole Szeged Ferenc Koczó, viši nastavnik Róbert Szilágyi te prevoditeljica i službenica za međunarodne odnose Edit Balogh.

Predstavnici Policijske škole Szeged, koja je najaktivnija na međunarodnom planu, prihvatili su tada prijedlog za jačanje suradnje i potpisivanje Memoranduma, a zamjenik Koczó napomenuo je kako Policijska škola Szeged unapređuje svoj rad prikupljajući najbolje prakse drugih zemalja te surađuje s gotovo svim susjedima, kao i Litvom i Njemačkom. U Szegedu su mogućnosti suradnje pobliže razmotrene i konkretizirane, navode u priopćenju.

Na radnom sastanku nakon svečanog potpisivanja Memoranduma o suglasnosti prisustvovali su načelnik Novak, njegova pomoćnica za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović te policijski službenici za razvoj policijskog obrazovanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini Aleksandar Čubrilo i Ksenija Vujčić.

Izaslanstvo Policijske akademije predložilo je mađarskim kolegama konkretnu suradnju na više područja: pozvan je jedan nastavnik taktike postupanja da sudjeluje kao trener u zajedničkoj obuci Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici Europske unije koja će se održati u ožujku u Valbandonu.

Nastavnik taktike postupanja također je pozvan da održi nekoliko predavanja i vježbi za polaznike Policijske škole „Josip Jović“, a dogovorena je i međusobna razmjena po pet polaznika u ožujku te otvaranje suradnje u sklopu Erasmus+ projekta za strukovno obrazovanje.

“Već imamo nekoliko konkretnih prijedloga, što je jako dobro za prvi korak”,  rekla je pomoćnica načelnik Policijske akademije Abramović, navodeći pritom i suradnju na području sporta.

Naime izaslanstvo Policijske akademije pozvalo je mađarske kolege da sudjeluju na tradicionalnoj međunarodnoj skijaškoj utrci Ministarstva unutarnjih poslova, koja će se održati 12. veljače 2020. na Sljemenu, dok su predstavnici Policijske škole Szeged pozvali dva tima polaznika Policijske škole „Josip Jović“ na biatlon natjecanje u proljeće u Szegedu.

U sklopu posjeta, izaslanstvu Policijske akademije pobliže je predstavljena škola te su obišli streljanu i lasersku streljanu, taktičku i simulacijsku kuću te centar za obuku granične policije i školski muzej, stoji u priopćenju.

Foto: MUP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI