Medved posjetio novootvoreni obnovljeni Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva

Medved posjetio novootvoreni obnovljeni Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je položio vijenac i zapalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, odajući počast svim žrtvama stradalima u velikosrpskoj agresiji na Vukovar, izvjestilo je u subotu Ministarstvo hrvatskih branitelja.

„Ne zaboravljamo žrtvu naših hrvatskih branitelja, posebno u ove dane kada se sjećamo svih naših mrtvih, a na poseban način su u našim srcima i mislima prisutne žrtve iz Domovinskog rata,“ istaknuo je ministar Medved.

Nakon odavanja počasti na Memorijalnom groblju posjetio je novootvoreni obnovljeni Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva s gradonačelnikom Grada Vukovara, saborskim zastupnikom Ivanom Penavom te predstavnicima Grada Vukovara i županije Vukovarsko-srijemske. Uz potpredsjednika Vlade bili su ministar obrane Mario Banožić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Krunoslav Šeremet te posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

„Iznimno me raduje što je završena obnova simbola otpora, hrabrosti i zajedništva –  Vukovarskog vodotornja. Vlada Republike Hrvatske je od samog početka podržala obnovu Vodotornja i  još je 2016. godine na sjednici održanoj u Vukovaru izražena potpora te je, zaključno s ovom fazom obnove, Vlada sufinancirala obnovu Vukovarskog vodotornja s više od 20 milijuna kuna,“ rekao je potpredsjednik Vlade Medved.

Simbol zajedništva

„Vodotoranj je simbol zajedništva u Domovinskom ratu, bio je simbol zajedništva tijekom obnove, a i sada je u perspektivi simbol zajedništva hrvatskoga naroda. Smatram posebno važnim naglasiti da imamo ovdje u Vukovaru Memorijalni centar Domovinskog rata u koji dolaze učenici osmih razreda osnovnih škola i da će Vodotoranj biti jedna od pozicija koje će djeca tijekom obilaska Vukovara posjetiti. Sadržaj koji se prikazuje u Vodotornju omogućava svima uvid u teške okolnosti i hrabrost hrvatskih branitelja u svemu što su prošli za slobodu koju danas uživamo,“ istaknuo je potpredsjednik Medved.

Izgradnja perspektivne budućnosti, ne zaboravljajući žrtvu hrvatskoga naroda u prošlosti

Potpredsjednik Vlade Medved naglasio je kako obnovljeni vodotoranj odašilje snažnu poruku hrvatskom narodu da gradimo perspektivno društvo ne zaboravljajući našu žrtvu, naše hrabre hrvatske branitelje i sve što smo proživjeli u našoj novijoj povijesti.

“Ovo je velebno djelo, prepuno simbolike, vjerujem da će i za buduće generacije biti simbol onoga što je bio u Domovinskom ratu, što je bio i u ovom procesu obnove – simbol zajedništva, snage i perspektive. Očekujem da će mlade generacije dolaskom ovdje dobiti još jasniju sliku o onome što se događalo 1991. godine u Gradu Heroju, a naša trobojnica neka se ponosno zauvijek vije na našem obnovljenom Vodotornju u Gradu Heroju, našem Vukovaru,” poručio je Medved.

Povodom nadolazeće obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i mještana Bogdanovaca te ususret blagdanu Svih svetih, potpredsjednik Vlade Tomo Medved polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod mjesnog spomen-obilježja odao je počast i žrtvama stradalima u Domovinskom ratu.

Foto: HINA / M.Šlafhauzer/ Ministarstvo hrvatskih branitelja

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI