Medved položio lovorov vijenac na 31. godišnjicu raketiranja Banskih dvora: „Taj sumanuti napad, ojačao je želju hrvatskog naroda za samostalnom i suverenom državom”

Medved položio lovorov vijenac na 31. godišnjicu raketiranja Banskih dvora: „Taj sumanuti napad, ojačao je želju hrvatskog naroda za samostalnom i suverenom državom”

U povodu 31. godišnjice raketiranja Banskih dvora potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položio je u petak lovorov vijenac kod spomen-ploče na zgradi Vlade poručivši kako nam je dužnost čuvati sjećanje na poginule hrvatske branitelje čiji su životi utkani u temelje Republike Hrvatske.

Prije 31 godinu, u jeku Domovinskog rata, nakon tromjesečnog moratorija 8. listopada 1991. jednoglasno je donesena Odluka o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. U kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda ostaju događaji koji su prethodili povijesnoj sjednici Hrvatskog sabora, kada su velikosrpski agresori potpomognuti tzv. JNA u odmazdi napali samo srce Hrvatske.

Dana 7. listopada 1991. bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba, zgradu Hrvatskog sabora i Banske dvore u kojima je tada bilo državno vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Cilj napada je bio ubiti hrvatskog predsjednika i slomiti političko vodstvo Hrvatske te borbeni moral Hrvata, no taj cilj agresori nisu ostvarili.

„Taj sumanuti napad, u kojem je nažalost jedna osoba poginula i četiri su ranjene, ojačao je želju hrvatskog naroda za samostalnom i suverenom državom koju su izborili hrvatski branitelji. Stoga se i u ovoj prigodi prisjećamo poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja čiji su životi utkani u temelje Republike Hrvatske. Naša je dužnost očuvanje sjećanja na njih i njihovu žrtvu za domovinu“, kazao je ministar Medved.

„Zbog naše budućnosti važno je da se mlađe generacije upute u sva ključna zbivanja o nastajanju moderne hrvatske države. Stoga i ovim simboličnim činom prenosimo istinu o Domovinskom ratu i žrtvi hrvatskih branitelja za našu slobodu i neovisnost“, poručio je ministar hrvatskih branitelja.

Također je čestitao i  nadolazeći Dan Hrvatskog sabora te pozvao sve da nastavimo svakoga dana raditi za dobrobit Hrvatske i u zajedništvu graditi dostojanstven život u domovini.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda polaganju vijenca nazočili su i ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, saborska zastupnica Zdravka Bušić te posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić, navodi se u priopćenju Vlade. (Hina)

Foto: PRESS VLADA RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI