Medved: Na potresom pogođenom području postavljeno više od 1.300 kontejnera

Medved: Na potresom pogođenom području postavljeno više od 1.300 kontejnera

Na potresom pogođenom području dosad je postavljeno za smještaj građana više od 1.300 kontejnera koji su spojeni na električnu energiju te je postavljeno 50 novih trafostanica, istaknuo je u srijedu ministar branitelja i načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved.

“Nakon potresa bilo je 888 prioritetnih zahtjeva za privremenim smještajem, a činjenica da smo prešli 1.300 postavljenih objekata u dovoljnoj mjeri govori u kojem stupnju smo realizirali te zahtjeve”, rekao je Medved u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Zbog strukture stanovništva i raspršenosti na velikom području, nije bilo nimalo lako osigurati i dopremiti u blizinu kuća toliko broj mobilnih kućica i kontejnera, ponekad smo morali probijati puteve i ceste da se dođe u blizinu i dovući električnu energiju kako bismo spojili sve te objekte, podsjetio je.

Zbog 2200 naknadnih potresa koji su dodatno oštetili objekte svakodnevno se, kaže, od jedinica lokalne samouprave traže prioriteti za dostavu privremenog smještaja, odnosno na koju je adresu potrebno dovesti privremeni stambeni objekt.

Dosad je postavljeno 10-ak kontejnerskih naselja, u Sisku, Petrinji, Kukuruzarima, Mečenčanima, Glini, Hrvatskoj Kostajnici.

Medved je naveo je kako je na područje pogođeno potresom dosad dopremljeno više od 600 tona hrane te osiguran topli obrok za stanovnike 305 naselja. Pregledano je više od 28.500 tisuća objekata, a preko 3.500 dobilo je crvenu oznaku i 5500 žutu, što znači da su oštećeni i opasni za stanovanje.

Sisačko-moslavačka županija će potpisati ugovore o djelu sa 60 građevinskih inženjera koji će napraviti konačne procjene objekata, a kako bi se olakšalo prijavljivanje štete bit će osnovani mobilni timovi sastavljeni od raznih stručnjaka koji će obilaziti naselja i pomagati ljudima, najavio je ministar Medved.

Građani će u idućih nekoliko dana dobiti informacije kada će oni boraviti u njihovom naselju. Mobilni timovi će pomagati u podnošenju zahtjeva za obnovu, izdavati suglasnosti za rušenje i drugih administrativnih pitanja i ostvarivanja poljoprivrednih i gospodarskih mjera, a cilj je da se cijeli proces ubrza ali i pojednostavi, poručio je ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved

Komentirajući suradnju s lokalnim vlastima, ocijenio je kako je kod određenog broj čelnika lokalne i regionalne samouprave primjetno da su “više usmjereni na politikantstvo i vođenje svojih politika” te da postojeću situaciju vide kao priliku za kampanju za lokalne izbore.

U vezi s izmjenama Zakon o hrvatskim braniteljima, rekao je da se žele ispraviti uska grla kako bi se ubrzalo stjecanje statusa. Tako je iz zakona, koji je donesen 2017., izbačen postupak prethodne stručne procjene za stjecanje statusa, čime će se godišnje uštedjeti 13,5 milijuna kuna.

“Zakon dodatno ubrzava proces da bi hrvatski branitelji mogli u predviđenom vremenskom periodu regulirati svoj status”, istaknuo je Medved. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI