Medved: Do sada postavljeno 507 kontejnera i kućica, u tri dana njih 130

Medved: Do sada postavljeno 507 kontejnera i kućica, u tri dana njih 130

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogđenih područja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak kako su na području Sisačko-moslavačke županije postavili ukupno 507 kontejnera i kućica za stradale, a samo u tri dana postavili su ih 130.

“Od prošlog tjedna ojačani su timovi za isporuku i postavljanje kontejnera i kućica u funkciju, do sada je postavljeno ukupno 507 kontejnera i kućica. U protekla tri dana njih 130”, rekao je Medved na sjednici Vlade.

Izvijestio je kako su na elektroenergetsku mrežu priključili preko 650 privremenih smještajnih objekata, uključujući i one iz privatnih donacija.

Dodao je kako su redovito održavali sjednice Stožera, a osim redovitih sjednica održali su i tematski sastanak s predstavnicima Ministarstva financija koje je izradilo smjernice i preporuke za jedinice lokalne i područne samouprave.

Lokalni stožeri CZ-a proslijedili su ukupno 2500 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile svoje domove, od čega ih je 777 prioritetnih zahtjeva.

“S današnjim danom evidentirano je 2045 osoba koje su nakon potresa privremeno boroavište prijavile van Sisačko-moslavačke županije”, dodao je Medved.

Istaknuo je kako su na Stožeru donijeli zaključak o nabavi materijala za uspostavu kontejnerskog naselja na lokaciji Staro Sajmište u Petrinji, a dodatno su mobilizirali jednu tvrtku radi postavljanja šatora za građane i volontere na lokaciji Sportsko-rekreativni centar Banovac u Glini.

Donesen je i zaključak o mobilizaciji više pravnih osoba za prijevoz privremenih stambenih jedinica iz baze u Lekeniku, te zaključak o mobilizaciji jedne pravne osobe za angažiranje kranske dizalice i dvije dizalice s kamionom za sanaciju dimnjaka i krovova na području Siska.

Izvijestio je kako su s jedinicama lokalne samouprave usuglasili da će one dostavljati svoje potrebe za hranom te prihvat i određivanje punktova, kao i definiranje osoba za daljnju distribuciju hrane.

Medved je izvijestio kako su zbog hladnijeg vremena sve sastavnice djelovale još intenzivnije u smjeru dostave toplih predmeta za grijanje.

“Podijelili smo 53 tone hrane, 25.263 topla obroka za stanovništvo, 5774 obroka za operativne snage. Obzirom na posljedice potresa proveli smo 892 usluge psihosocijalne pomoći, održali smo sastanak s Nacionalnim centrom za psihotraumu i drugim pružateljima usluga psihosocijalne pomoći radi koordinacije na terenu”, kazao je Medved.

Od posljednje sjednice Vlade Hrvatski centar za potresno inženjerstvo zaprimio je 5328 novih zahtjeva za pregled objekata, od čega ih je pregledano 3258.

“Sveukupno je do sada zaprimljeno 46.902 prijave štete, a ukupno je pregledano 21.628 objekata. Kao rezultati od ukupno pregledanih objekata u kategoriji s crvenom naljepnicom je 2639 objekata, sa žutom 4422 objekta, i sa zelenom 12.609 objekata”, naglasio je Medved.

Također je najavio kako im slijedi intenziviranje svih aktivnosti i koordinacije s lokalnom samoupravom vezanim za organizaciju prehrane i postavljanje privremenih smještajnih kapaciteta te njihovo spajanje na vodovod i elektroenergetsku mrežu. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI