Božinović i Kable potpisali Memorandum o međusobnoj suglasnosti između Centra za nadzor terorista Vlade SAD-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH

Božinović i Kable potpisali Memorandum o međusobnoj suglasnosti između Centra za nadzor terorista Vlade SAD-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović i ravnatelj Centra za nadzor terorista Vlade SAD-a Charles Kable potpisali su u petak u Dubrovniku Memorandum o međusobnoj suglasnosti između Centra za nadzor terorista Vlade SAD-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Potpisivanjem ovog Memoranduma Hrvatska dobiva pristup američkoj Bazi podataka o nadzoru terorista (tzv. TSDB – „Terrorist Screening Database“), u kojoj se prikupljaju podaci o svim osobama koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Memorandum hrvatske i institucije agencije Sjedinjenih Američkih Država još će intenzivnije surađivati, pri čemu je pravovremena razmjena operativnih informacija ključna u zajedničkoj borbi protiv suvremenih, transnacionalnih sigurnosnih prijetnji.

“Sporazum koji smo upravo potpisali još je jedno izvanredno postignuće suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv terorizma”, rekao je ravnatelj Kable, pojasnivši da će temeljem njega MUP i Centar za nadzor terorista Vlade SAD-a dijeliti informacije u cilju prevencije terorističkih napada, što uključuje i razmjenu informacija o transnacionalnom organiziranom kriminalu i drugim oblicima teškog kriminala.

“Ohrabren sam tijesnom suradnju naših dviju zemalja, obavještajnom i onom među institucijama i agencijama za provedbu zakona, te pozdravljam želju Republike Hrvatske da doprinese globalnoj borbi protiv terorizma”, zaključio je ravnatelj Kable.

“Transnacionalne prijetnje zapravo od svih nas iziskuju tješnju suradnju, razmjenu operativnih informacija i upravo je ovaj memorandum važan korak u ispunjenju tog cilja, čime je naša suradnja bitno osnažena”, nadovezao se ministar Božinović i nadodao kako mogućnosti koje su nam otvorene potpisivanjem ovog sporazuma predstavljaju važan alat za podizanje stupnja sigurnosti hrvatskih i američkih građana, što je definitivno veliki korak u zajedničkoj, globalnoj borbi protiv terorizma, protiv organiziranog kriminala, ali i nezakonitih migracija, s obzirom da se taj kriminal, bez obzira o kojoj liniji kriminaliteta govorimo, sve više povezuje u jedan veliki globalni rizik.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas napravili taj dodatni iskorak u strateškim, prijateljskim, savezničkim odnosima sa SAD-om i nastavljamo na tom tragu,” rekao je ministar Božinović.

Inače, danas postignuto u Dubrovniku nastavak je produbljivanja strateškog partnerstva i jačanja institucionalne suradnje Ministarstva unutarnjih poslova i Sjedinjenih Američkih Država u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala, odnosno terorizma, krijumčarenja ljudima i drogom, korupcije i organiziranog kriminala, dogovorene prilikom radnog posjeta ministra Božinovića Americi početkom ove godine, i dodatno potvrđene uzvratnim posjetom ministra pravosuđa i glavnog državnog odvjetnika SAD-a Jeffa Sessionsa Hrvatskoj krajem svibnja.

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI