Potpredsjednik Hrvatskog sabora Reiner na Međuparlamentarnoj konferenciji u Bruxellesu

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Reiner na Međuparlamentarnoj konferenciji u Bruxellesu

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner sudjelovao je u utorak i srijedu u sjedištu EP-a u Bruxellesu na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji, u okviru Europskog parlamentarnog tjedna.

Reiner je govorio u prvom dijelu konferencije, na temu “Postati predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena: koja je uloga gospodarskih, proračunskih i socijalnih politika EU-a”.

U izjavi novinarima istaknuo je važnost mehanizma za pravednu tranziciju koji treba pomoći siromašnijim državama članicama da što lakše prijeđu na gospodarstvo bez fosilnih goriva.

Na putu prema ostvarivanju cilja klimatske neutralnosti “ne kreću sve zemlje s iste pozicije, a to i košta dosta, tako da je nužno pomoći onima koji polaze iz nepovoljnije situacije”, rekao je Reiner.

Europska komisija je predložila Fond za pravednu tranziciju te 7,5 milijardi eura svježeg novca u sljedećem sedmogodišnjem proračunu koji bi trebao generirati sto milijardi eura ulaganja.

U svom govoru u Europskom parlamentu, Reiner je istaknuo da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova s kojima se danas suočavamo te da Europska unija, s 10 posto globalnih emisija ugljikova dioksida, ima odgovornost da postane predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena putem energetske tranzicije.

“S Europskim zelenim planom, Europska unija pokreće novi ciklus velikih promjena koji će biti poticaj za gospodarski rast, nove poslovne modele i tržišta, veće zapošljavanje, tehnološki razvoj i inovacije usmjerene prema budućnosti”, rekao je Reiner.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora je naglasio da Hrvatska prepoznaje važnost ovog plana čiji su ciljevi već velikim dijelom obuhvaćeni Strategijom energetskog razvoja Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050. i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom do 2030. godine.

Također, istaknuo je da je Hrvatska iznad prosjeka EU-a po pitanju udjela obnovljivih izvora energije kao i emisija CO2 po stanovniku.

Hrvatska trenutačno 28 posto svojih energetskih potreba zadovoljava iz obnovljivih izvora energije, čime je premašen cilj od 20 posto udjela do 2020., po čemu je na prvom mjestu u Europskoj uniji, rekao je Reiner.

Zaključio je da je Hrvatska u svojim planovima uzela u obzir i gospodarsko društvene aspekte, uključujući i ono što najviše brine građane, a to su troškovi.

U tom smislu, naglasio je da će biti izrađen poseban program s mjerama za energetski siromašna kućanstva kako bi im se trajno smanjili troškovi i poboljšali životni uvjeti.

U okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja Vijećem, Hrvatski sabor je, uz Europski parlament, suorganizator ovogodišnjeg Europskog parlamentarnog tjedna koji se sastoji od Konferencije o Europskom semestru, Međuparlamentarne konferenciji o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji te međuparlamentarnih sastanaka odbora nadležnih za gospodarsku i fiskalnu politiku, financije, zapošljavanje i socijalna pitanja. (Hina)

Foto: PRESS HRVATSKI SABOR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI