Krstičević otvorio međunarodnu konferenciju o zaštiti kritične infrastrukture

Krstičević otvorio međunarodnu konferenciju o zaštiti kritične infrastrukture

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević otvorio je u četvrtak međunarodnu konferenciju “Javne i privatne sigurnosne kompanije u zaštiti kritične infrastrukture” upozorivši da ugrožavanje infrastrukture može dovesti do velikih problema u društvu, poput ugrožavanja života i zdravlja građana, te ekoloških i drugih incidenata.

Cilj konferencije je pružiti interdisciplinarni pristup predstavljanju i primjeni suvremenih metoda u zaštiti kritičnih infrastruktura kroz prikaz normativnih propisa, ključnih aktivnosti nositelja zaštite i razvoja modela obrazovanja i treninga.

Krstičević je istaknuo da se koncept sigurnosti promijenio u 21. stoljeću, danas on ne znači samo sigurnost od klasičnih oblika ugroze, zbog čega je Hrvatska reorganizirala svoj sustav nacionalne sigurnosti. Taj se sustav potvrdio prilikom nedavnih požara, te ranijih prirodnih nepogoda i ekoloških incidenata, a treba ga i dalje nadograđivati.

Naglasio je važnost sinergije svih službi uključenih u sustav nacionalne sigurnosti, od države do jedinica lokalne samouprave, te privatnog i državnog sektora.

Skup se održava u organizaciji RACVIAC-a – Središta za sigurnosnu suradnju i Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost, a tijekom dvodnevnog rada stručnjaci iz zemlje i inozemstva organizirana sudjelovat će na dva panela – “Cyber dimenzije zaštite kritičnih infrastruktura” i “Međunarodna suradnja u zaštiti kritičnih infrastruktura”.

Nakon otvaranja skupa Krstičevića su novinari pitali za komentar afere s lažnim SMS-ovima, no on je odbio to komentirati poručivši kako ga zanimaju samo sigurnost i Hrvatska vojska.

Tekst i video/Hina/Foto/MORH/T.Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI